DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

A legenda Senna elé helyezi Prostot

Mindig örök kérdés lesz a Formula-1-ben, hogy ki a legjobb pilóta jelenleg és ki volt a legjobb a múltban. Ennek megválaszolása meglehetősen szubjektív, de Prost és Senna neve gyakran elhangzik.

A háromszoros világbajnok, skót ikon, Jackie Stewart is elmondta véleményét ebben a kérdésben. Sok szakember mellett ő is meghúzza a határt a korábbi és a jelenlegi hősök között, ugyanis a Formula-1 olyan nagymértékben változott, hogy lehetetlen lenne összehasonlítani 40-50 év legjobbjait.

Igaz, hogy Sir Jackie Stewart már 1973-ban befejezte pályafutását, ám a mai napig rendszeresen jelen van Formula-1-es futamokon, időnként a szponzorszerzésben is részt vesz a 78 esztendős legenda. A svájci Sonntagsblick újság hasábjain beszélt a jelenlegi, megváltozott száguldó cirkuszról.

„Manapság Lewis Hamilton egy modernebb változata a hősöknek, a digitális csatornákon különösen nagy sztárrá vált. Sebastian Vettel egy nála jóval nyugodtabb hős. Ugyanakkor csapattársa, Kimi Raikkönen valószínűleg népszerűbb, mint bármelyikük, pedig nem beszél valami sokat” – elemezte a helyzetet Jackie Stewart.

Stewart szerint, összességében Prost felülmúlta Sennát


Ki lenne a valaha volt legjobb versenyző? „A korábbi időkben kutakodva, Alain Prostot mindig is Ayrton Senna elé teszem. Kora legizgalmasabb versenyzője volt a brazil, végül mégis több versenyt nyert a francia. Alain sosem tűnt úgy, hogy a határait feszegeti, Ayrton azonban így tett, éppen ez a különbség. Azonnal kitűnt a korabeli, belső kamerás felvételeken, hogy Senna háromszor annyit dolgozik a kormányon, mint Prost” – emlékezett vissza a háromszoros bajnok.

„Michael Schumacher legnagyobb erőssége pedig az volt, hogy mindig a megfelelő emberekkel vette körbe magát, Ross Brawn mellett a további embereit is magával vitte a Benettontól a Ferrarihoz. Irányítóként szerintem még jobb volt, mint versenyzőként, ezért lehetett zömében a legjobb autóban és szerezte meg a legtöbb győzelmet” – tért ki a hétszeres világbajnok német pilótára is a skót.

Stewart listáján azonban Prost csak a harmadik helyen szerepel, előtte van ugyanis a szintén skót Jim Clark, az élen pedig Juan Manuel Fangio. Vajon Vettelnek vagy Hamiltonnak sikerül befognia 2018-ban az ötszörös bajnok argentint? 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: