DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

2017 első félévének érdekesebb mérföldkövei

Az idei szezon első fele sem szűkölködött statisztikai érdekességekben. Miben érte utol Jenson Button Michael Schumachert, miben volt különleges a Hungaroring? Az F1 mindig hoz furcsaságokat.

Keith Collantine szakíró szedett össze a teljes szezon versenyhétvégéi során statisztikai érdekességeket, ezekből szemezgetünk most. Érdemes időrendi sorrendben haladni.

- Ausztráliában, Vettel győzelme miatt először fordult elő három év után, hogy nem egy Mercedes-pilóta vezette a tabellát.
- A Kínai Nagydíjat követően, öt év után először láthattunk holtversenyt a tabella élén, valamint 2011 után első ízben került a Q3-ba egy Renault.
- Bahrein után Sebastian Vettel két győzelemmel és egy második hellyel állt, ami 2004 óta a legjobb kezdés egy Ferrari-pilótától. Akkor Michael Schumacher három győzelemmel indított.

- Oroszországban a versenyzők mindössze két órát és kilenc percet töltöttek a pályán a teljes versenyhétvégén, ebből kilencven perc maga a verseny volt.
- Barcelonában mindössze az első három maradt azonos körben, ilyen majdnem egy évtizede nem történt. Esteban Ocon és Pascal Wehrlein pedig élete legjobbját érte el (5. és 8. hely).
- Monacóban tizenhat év szünet után nyert a Ferrari. Raikkönen 129 verseny, illetve 3262 nap után szerzett újra pole-pozíciót. Jenson Button 306. nagydíján rajtolhatott el, ami pontosan annyi, mint amennyi Michael Schumacher nevéhez is fűződik.

A Hungaroringen Fernando Alonso futotta a leggyorsabb kört idén


- Kanadában érte utol Hamilton Ayrton Sennát a pole-pozíciók tekintetében. Lance Stroll élete első pontjait szerezte.
- Azerbajdzsánban Daniel Ricciardo a 10. kockából indulva győzött. Stroll pályafutása első dobogós helyét érte el, a 2001-es Német Nagydíj (Villeneuve) óta az elsőt Kanada számára. Az első tíz helyen kilenc különböző csapat pilótái végeztek, csak a Renault hiányzott a pontszerzők közül.
- Ausztriában Valtteri Bottas 32 év után a legrövidebb köridőt állította fel, amikor megnyerte az időmérő edzést. A Williams viszont négy év óta a legrosszabb kvalifikációs eredményét érte el.
- Nagy Britanniában történt az egyetlen olyan eset idén, amikor Kimi Raikkönen az időmérőn és a versenyen is Sebastian Vettel előtt végzett.
- Magyarországon 35 év óta először nem állt rajthoz brazil versenyző, mivel Felipe Massa pénteken megbetegedett. Alonso az idény során egyetlen ízben itt autózta a leggyorsabb kört a McLaren-Hondával. Az első öt helyezett ugyanott ért célba, ahonnan elrajtolt.

Ezek voltak az első félév legérdekesebb statisztikai mérföldkövei, négy különböző futamgyőztessel (Vettel, Hamilton, Bottas, Ricciardo). A Hungaroring után még mindig Sebastian Vettel vezette az összetett pontversenyt (14 pont előnnyel).

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: