DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Vandoorne Monacót érezte fordulópontnak

Stoffel Vandoorne első teljes évét futotta az F1-ben, és nem is ért el rossz eredményeket. A fiatal belga a szezon kezdetén nem találta önmagát, de később megtalálta a tempóját is.

A McLaren fiatal pilótája 13 pontot szerzett 2017-ben, ez csupán négy egységgel kevesebb, mint rutinos csapattársáé, Fernando Alonsóé. Legjobb eredménye a hetedik hely volt, ráadásul kétszer is - Szingapúrban és Malajziában - meglátta a szezon során a kockás zászlót ebben a pozícióban.

Vandoorne elismeri, jobb rajtot is produkálhatott volna: „Tudom, nem volt elég jó a szezonkezdetem, de azt is hozzá kell tenni, hogy nagyon sok problémával kellett szembenéznem. Az első néhány versenyen nem nekem állt a zászló, de ez volt az első F1-es szezonom, tehát még építgettem a kapcsolatot a csapattal és a mérnökökkel. Még mindig sok problémán kellett túllendülnünk, ezért nem volt egyszerű dolgom.”

Ahogy azonban kezdett hozzászokni a helyzethez, egyre jobb eredmények jöttek: Monacóban bejutott a Q3-ba, Silverstone-ban legyőzte Alonsót az időmérőn, a fentebb említett sepangi hétvégén pedig csak ő tudott pontot szerezni, a spanyol pilóta nem. 

 vandoorne-a-fordulopontrol-2017



„Aztán kicsit javult a helyzet - több időt töltöttem a pályán és a gyárban, kielemeztük az adatokat és a szimulátorba is többet jutottam el. Minden elkezdett a jó irányba haladni. A Monaco körüli időszak, de inkább Kanada és Baku voltak a kulcspontok, amikor nagyon sok információt szereztem. Ehhez hatalmas erőfeszítés kellett a csapattól és tőlem is egyaránt, minden kezdett összeállni” - nyilatkozta a McLaren fiatalja a pozitívumokról.

„Ez nem az a pozíció, ahol lenni akarunk, nyilván szívesebben van az ember elöl, és harcol a győzelemért. Ezért sokkal jobban éreztem magam a múltban, amikor az élmezőnyben lehettem” - folytatta Vandoorne a csapat céljaival.

A fiatal belga nem mert jósolni a következő évről: „Úgy gondolom, hogy jó irányba halad a csapat. Nagyon sok változás fog bekövetkezni, ami nagyon izgalmas, de azt még mindig nehéz megmondani, milyen eredményeket fogunk elérni. Nagyon nehéz jósolni az F1-ben - várni kell a téli tesztekig, és akkor derül majd ki, mennyire vagyunk jók.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: