DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Prost óta nagy a csend Franciaországban

Alain Prost négyszeres világbajnokként vonult vissza, ám 24 év után sem találták meg az utódját Franciaországban. Ráadásul huszonegy éve futamgyőzelmet sem ünnepelhettek. Ki törheti ezt meg?

Kétszer is úgy gondolhatták a franciák, hogy megtalálták a professzor méltó utódját. Jean Alesi hatalmas tehetségként robbant be a Formula-1-be és nagy reményekkel érkezett, de végül sajnálatos módon nem tudta magát igazán kifutni a szimpatikus versenyző. Ennek legfőbb oka az volt, hogy balszerencsésen szerződött először a Ferrarihoz, majd peches időpontban a Benettonhoz is.

A hatvanas években legendás volt a francia autóversenyző iskola. Aki ott győzedelmeskedni tudott, sikeres versenyzői karrierben reménykedhetett. Többek között innen került ki Jean-Pierre Beltoise, Henri Pescarolo, Francois Cevert, Patrick Tambay, Alain Prost, Didier Pironi, Erik Comas és Olivier Panis is.

A professzor, mint tanonc - Prost is ebben az autóversenyző iskolában kezdte


Prost utolsó, 1993-as sikerét követően még 1995-ben Jean Alesi, majd egy évre rá Olivier Panis hozott még egy futamgyőzelmet az országnak, azóta azonban hatalmas csend. Panis versenyzői tudása szintén kiváló volt, ám egy évvel győzelme után, egy Kanadában elszenvedett lábtörés a karrierjét is kettétörte. Többször is visszatért még utána, de pokoli sebessége sosem jött már vissza.

Az utóbbi években leginkább Jules Bianchiban reménykedhettek a franciák, ám 2014-ben sajnálatos módon Suzukában (végül) halálos balesetet szenvedett, pedig igen jó eséllyel a Ferrarinál köthetett volna ki záros határidőn belül.

A Speedweek szaklap szerint ezt az ínséget próbálja átlépni az együléses versenysorozatokra felkészítő Winfield Autóversenyző Iskola, ahol Le Castellet-ben várják az F1-es álmokat kergető francia fiatalokat, leginkább a tizennégy és tizenhat év közöttieket, ahol egy F4-es autóval tehetnek meg néhány tesztkört. Az autóversenyzés azonban sosem volt olcsó mulatság, így ez sem. A regisztrációs költség megközelítőleg tízezer euró.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: