DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton a leggyorsabb, de nem a legjobb

Lewis Hamilton az idei évben Ayrton Sennát és Michael Schumachert is megelőzte a legtöbb pole-pozíció tekintetében. Ugyanakkor egy időmérős mutatóban továbbra sincs a legjobb háromban sem.

Nem kizárólag az első rajtkockák számát érdemes vizsgálni, hanem azt is, hogy mindezt hány próbálkozásból éri el egy Formula-1-es pilóta. Ez a százalékos érték pedig Lewis Hamilton esetében nemcsak Ayrton Sennánál gyengébb, hanem három másik pilótánál is.

Kanadában érte el (az azóta már) négyszeres világbajnok a legendás brazil által felállított mérföldkövet, nem sokkal később pedig meg is döntötte. Ekkor 65, majd 66 pole-pozícióval rendelkezett. Az év során nem lassított és Belgiumban utolérte, később meg is döntötte Michael Schumacher hatvannyolcas rekordját.

Lewis Hamilton a százalékos mutatóban nem valószínű, hogy az élre kerülhet


Austinban már hetvenkettőre emelte a lécet Hamilton, itt azonban megtorpant, az utolsó három próbálkozásból egyszer sem sikerült megszereznie az első rajtkockát. Előnye így is hatalmas az aktív pilóták közül őt legközelebbről üldöző Sebastian Vettellel szemben, a németnek 50 elsősége van.

Hamilton tehát 72, Michael Schumacher 68, Ayrton Senna 65, Sebastian Vettel 50, Jim Clark és Alain Prost 33-33, Nigel Mansell 32, Nico Rosberg 30, Juan Manuel Fangio 29, Mika Hakkinen pedig 26 első kockával rendelkezik. A négyszeres világbajnok brit azonban jóval több próbálkozásból érte el ezt a mennyiséget, így a százalékos mutató helyenként érdekességeket mutat. Ne feledjük ugyanis, hogy a mostani, évi húsz futamhoz képest régebben 15-16, évtizedekkel korábban pedig jóval kevesebb versenyt rendeztek évente.

A százalékos mutató toplistája: (forrás: Mathias Brunner)
1. Fangio, 56,86%
2. Jim Clark, 45,83%
3. Alberto Ascari, 43,75%
4. Ayrton Senna, 40,37%
5. Lewis Hamilton, 34,62%
6. Sebastian Vettel, 25,25%
… 8. Michael Schumacher, 22,15%
… 14. Alain Prost, 16,58%
… 34. Fernando Alonso, 7,56%
… 38. Kimi Raikkönen, 6,27%
… 40. Felipe Massa, 5,95%

Jól kiolvasható ezekből a számokból az is, hogy Alain Prost sosem volt igazán időmérő-menő, jóval kisebb arányban szerezte meg a pole-pozíciót. Ugyanakkor tízzel több futamgyőzelmet aratott, mint Ayrton Senna, pedig közel egyforma időt töltöttek a Formula-1-ben. A professzor a versenyen általában jobban taktikázott, azonban a nyers tempója Sennának volt sokkal jobb.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: