DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Ferrari: Mindkét pilótának javulnia kell

A Ferrari elnöke nem volt tökéletesen elégedett sem Sebastian Vettel, sem Kimi Raikkönen idei teljesítményével, de ugyanakkor biztos abban, hogy 2018-ban a csapat és a versenyzők is szintet lépnek.

Vettel az évad első kétharmadában fej-fej mellett haladt Lewis Hamiltonnal, sőt, az első félévben a brit ász egyszer sem került német riválisa elé az összetett pontversenyben. Ugyanakkor az olasz istálló teljesítményében a három ázsiai futam idején hatalmas lyuk tátong, amit az azóta négyszeres világbajnok Mercedes-pilóta kíméletlenül kihasznált.

Az elnök szerint az őszi összeomlás kellemetlen és kínos volt. „2018-ban sokkal többre számítok a csapattól. Nincs kétségem afelől, hogy ismét a világbajnoki címért fogunk harcolni” – nyilatkozta Sergio Marchionne, aki kitért a pilóták hibáira is.

Úgy véli, Vettelt többször is az érzelmei vezették, ezzel kritikusan sok pontot bukott el saját hibából. Az Azerbajdzsáni Nagydíjon leereszkedett a lila köd, amikor úgy érezte, Hamilton provokálva fékteszteli őt. Ezután a német mellé gurult és szándékosan ráhúzta autóját brit vetélytársára. A későbbi büntetése egy potenciális győzelemtől fosztotta meg.

Marchionne egyszerre kritizálta és dicsérte pilótáit


Marchionne aláhúzta a szingapúri esetet is, amikor a rutinos német szükségtelenül húzott erősen balra a rajtnál, a tömeges ütközés eredményeképpen pedig mindkét Ferrari kiesett, rettentően sok pontot elbukva ezzel. „Ezek olyan hibák, amit például nagyszerű futballisták is elkövetnek nagy nyomás alatt”.

Ugyanakkor védelmébe is vette a németet. „Egy versenyképes autóval a felelősség csak az övé. Azonban nem nyer senki négy világbajnoki címet, ha nem igazi bajnok. A csapat pedig tanult az idei hibákból, 2018-ban meglátjuk” – tette hozzá az elnök.

„Raikkönen? Néha képes lenyűgözően csodálatosan futni, ezért tartottuk meg. El kell érnünk, hogy ismét teljes szezonon át tudjon varázsolni. Emlékezzünk csak, milyen teljesítményt nyújtott Monacóban, a pole-pozíció megszerzésekor. Nagyszerű pilóta, a tehetsége még mindig vitathatatlan”.

„Ha viszont már nem versenyez, akkor mindenképpen egy fiatalt szeretnénk a helyére. Csodálatos tehetségek vannak, például Leclerc, Verstappen, vagy Giovinazzi” – tekintett előre Marchionne. Valóban közülük kerülhet ki Raikkönen utódja később?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: