DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ki lehet Raikkönen utódja?

Kimi Raikkönen már a 38. életévét is betöltötte, évek óta ő a Formula-1 korelnöke. Vajon jövőre lejáró szerződése már a visszavonulását is jelenti, vagy még mindig marad a száguldó cirkuszban?

Meglehetősen érzékeny témát feszeget Mathias Brunner szakújságíró, aki igyekszik lemodellezni a jövő év végét és megpróbálja megjósolni, ki léphet a 2007-es világbajnok helyére a Ferrarinál, abban az esetben, ha a jégember a következő szezon végén szögre akasztja bukósisakját.

Ne feledjük el, már 2015-ben is úgy gondolták a szakemberek, hogy Raikkönen hamarosan befejezi Formula-1-es pályafutását, ehhez képest 2018-ra is meghosszabbították a finn pilóta kontraktusát a vörösöknél. Tavaly képes volt megújulni, idén azonban ismét, mintha jelentősen visszaesett volna. Ennek ellenére, saját bevallása szerint még mindig lobog benne a győzelem iránti tűz.

A jövő év végére 39 esztendős is elmúlik már, a modern Formula-1-ben nem sok pilóta maradt aktív a 40. születésnapja után. Sergio Marchionne, a Ferrari elnöke világossá tette, hogy házon belül szeretnék megoldani a pótlását, történjen az akár 2019-től, akár néhány évvel később. Néhány tehetséges juniorpilóta pedig bontogatja szárnyait.

Hogyan látja Brunner az utódlás esélyeit? Lewis Hamilton szerinte kizárva, mert ugyan szerződése nincs még 2019-re, de maga mondta el, hogy nem szeretne Vettellel egy istállóban versenyezni. Márpedig a német aláírt újabb három évre. Valtteri Bottas is a Mercedesnél képzeli el a jövőjét.

Vajon Kimi Raikkönen utolsó szezonja jön jövőre?


Daniel Ricciardo már érdekes lehet. Az ausztrál pilóta látványosan váltani szeretne a Red Bulltól, bár nyíltan sosem mondta ki, hogy mindenáron távozni szeretne. A pilóta szerződése szintén lejár, így potenciális esélyes Raikkönen ülésére. Igaz, 2014-ben a Red Bullnál legyőzte házon belül Sebastian Vettelt, nem biztos, hogy a német repesne az örömtől, hogy újra partnerek lesznek.

Sergio Perez, Lance Stroll és Fernando Alonso elméletileg szóba jöhetne, de előbbi kettő a Ferrari-akadémiát, a spanyol ász pedig a csapatot hagyta el néhány éve és a Scuderiánál nem felejtenek, így rájuk egyáltalán nem tekint esélyesként Brunner.

Charles Leclerc és Antonio Giovinazzi azonban, véleménye szerint meglehetősen nagy eséllyel pályázik a jégember helyére. Leclerc kirobbanó tehetség, jövőre felvértezi magát F1-es rutinnal is, ráadásul a Ferrari fiókcsapatában (bár a Sauber a névváltoztatás ellenére is tagadja ezt a titulust). Giovinazzi jövőre vélhetően ülés nélkül marad a száguldó cirkuszban, de a Ferrari tesztpilótájaként szem előtt marad és lehet, hogy az olasz csapat meghúzza váratlanul honfitársuk szerződtetését.

Az érintett finn pilóta azonban sosem mondta ki, mikor vonul vissza. „Addig szeretnék versenyezni, ameddig örömömet lelem benne” – fogalmazott Raikkönen. Márpedig egyelőre örömmel versenyez. Jövő ilyenkor már okosabbak leszünk.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: