DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ez volt a Force India idei mélypontja

A silverstone-i gárda műveleti igazgatója megejtett egy kisebb összefoglalót csapata idei szezonjáról. Beszélt pilótapárosuk első ütközéséről, és azt elárulta, mire a legbüszkébb 2017-ből.

Bár a szezon során többször is összetűzésbe került a Force India két pilótája, Otmar Szafnauer úgy látja, csapata számára a drámaian alakuló Azerbajdzsáni Nagydíj jelentette a fordulópontot mind pozitív, mind negatív szempontból. A Baku utcáin rendezett futamon a negyedik és ötödik helyen haladó Sergio Perez és Esteban Ocon (idén először, ám nem utoljára) összeütközött, ami miatt Perez kiesett, Ocon pedig bokszkiállásra kényszerült. A francia végül nagyot mentve a mezőny végéről hatodik helyre jött vissza, ám Szafnauer szerint a verseny további alakulását elnézve egy potenciális dupla dobogótól fosztotta meg a két pilóta egymást. Öröm az ürömben, hogy sokat tudtak tanulni a szituációból. 

ocon_perez_baku_2017_action

Az ominózus baleset előtti pillanatok


„A Bakuban rendezett verseny jelentette mindkettőt [csúcspontot és mélypontot]” – nyilatkozta. „Nagyon erős autónk volt azon a hétvégén, az elszalasztott dupla dobogót pedig nehéz volt lenyelni. Arra azonban büszke vagyok, ahogy ezekből a nehéz helyzetekből visszatértünk, és végül igazi csapatszellemet mutattunk – ez igazán fontos pontja a szezonunknak.”

A gárda technikai csapatának is járt a dicséret, akik a szezon során folyamatosan valami új fejlesztéssel rukkoltak elő. „Nem jut eszembe még egy olyan év, amikor ennyi új elemet vittünk volna pályára. Szinte minden versenyen valami változott az autón” – mondta elismerően. „2017 második felében jelentős előrelépést tettünk a fejlesztésekkel, így a nyári szünet után a legtöbb versenyen negyedik erővé javultuk fel. Még a negyedik [konstruktőri] helyezés megszerzése után is új fejlesztéseket próbálhattunk ki, amiket már a 2018-as autókon fogunk használni.”

A Force India beállította tavalyi rekord eredményét, és az idei konstruktőri bajnokságban ismét negyedik lett, mintegy száz ponttal megelőzve az ötödik Williamset.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: