DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Rosberg: A közönség vagy a gyártók fontosabbak?

Nico Rosberg egyáltalán nincs jó véleménnyel a mostani F1-es motorokról. A tavalyi világbajnok szerint a közönség szórakoztatása miatt a V10-esekre lenne szükség.

Bő egy éve jelentette be visszavonulását a Formula-1-ből Keke Rosberg fia, aki 2016-ban elhódította a világbajnoki címet, majd váratlanul hátat fordított a száguldó cirkusznak. A német ex-pilóta úgy véli, motorhang nélkül nem szolgálják ki kellőképpen a közönséget, így a V10-es egységek visszatérését szorgalmazná, szíve szerint.

A hibridtechnológia rengeteget rontott az erőforrások hangzásán, de sajnálatos módon, erős ellentét van a rajongók és a gyártók érdeke között. „A Formula-1-es autók hangzása sarkalatos kérdés. Ilyen téren a V10-es motorok hihetetlenül jók voltak, mindig is azt kívántam, hogy ehhez a típushoz kellene visszatérni. A V6-osok egyszerűen nem szólnak jól” – nyilatkozta Nico Rosberg a BBC televíziónak.

A Renault kiváló, V10-es erőforrása a '90-es évekből


„Olyan hangjuk van, mint valami mopednek. A rajongók és a szórakoztatás miatt vissza kellene térnünk a V10-es erőforrásokhoz. Valóban nehéz ügy és nagy dilemma. A sportunknak fejlődést kell mutatnia és a világ jövőjére is gondolnunk kell. A gyártók azt szeretnék, ha a technológia valamilyen szinten fedésben lenne az utcai autózással, ez pedig kisebb motorokat jelent és turbófeltöltőt. Ezt is meg kell értenünk” – mutatott rá a problémára a tavalyi világbajnok.

Rosberg szerint éppen itt a bajok gyökere, hogy a Formula-1 főnökei a rajongókra, vagy a nagy gyártókra hallgassanak? A száguldó cirkusznak azonban az elsődleges feladata a közönség szórakoztatása lenne. De ilyen motorhanggal is kielégítik a nézők igényeit?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: