DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Briatore: Az FIA akadályozta Schumachert

A Benetton és a Renault volt csapatfőnöke szerint a mai Formula-1 már nem a pilóták harcáról szól. Arról is szót ejtett, hogy 1994-ben az FIA mindent elkövetett, hogy Schumacher ne legyen bajnok.

Sosem a visszafogott stílusáról volt híres Flavio Briatore, az utóbbi időszakban azonban különösen megeredt a nyelve az egykori Benetton-gurunak. Néhány hete például azt nyilatkozta, hogy Kimi Raikkönennel bakot lő a Ferrari, nem szabadna szerződtetni már, mivel vele a Scuderia nem harcolhat a konstruktőri bajnoki címért.

Véleménye szerint a jelenlegi Formula-1 kifordult önmagából, teljesen megváltozott a korábbi arculat, nem éppen az előnyére. „A jelenlegi Formula-1 olyan sport, ahol a gyártók irányítanak, ők a főnökök. A csapatok, mint személyek, már csak dísznek vannak itt. Sajnos a tisztviselők és a technikusok kerültek előtérbe és már nem gladiátorok ülnek a volán mögött” – panaszkodott Flavio Briatore.

„Sokkal inkább a szabályok elleni harcról szól minden, ahelyett, hogy a pályán igazi harcot látnánk. Tetszik, vagy nem tetszik, jelenleg ezek a tények, ez teljesen más Formula-1, mint korábban. Akkoriban mi keményen dolgoztunk, az eredményt pedig kéthetente hétvégén láthattuk a versenypályán” – fogalmazott az olasz szakember.

Kemény szavak: valóban ellopta az FIA az 1994-es vb-címet a Benettontól?


„Többszörös világbajnokok lettünk, bár az FIA mindent megtett, hogy akadályozzon minket ebben. Nem ugyanabban az elbánásban részesültünk, mint a régebb óta a sportban levő csapatok, mint például a Ferrari, McLaren, Brabham, Tyrrell. Főleg az első világbajnoki év, 1994 volt, ahol ez világosan kijött”.

„Abban az évben nagyon vezettünk, majd Michael Schumachert néhányszor kizárták, ezek helytelen döntések voltak. Ekkor el is vesztettük a gyártói világbajnokságot (bár Schumacher megnyerte az egyénit), a következő évben azonban már valóban nem volt kérdés, felülkerekedtünk mindenkin és mindenen” – emlékezett vissza Briatore.

Azt azonban helyesnek tartja az egykori csapatfőnök, hogy a patinás márkák, mint például az Alfa Romeo, visszakerülnek az F1 körforgásába.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: