DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Mérlegeli az F1, legyenek-e rajtrácslányok

Láttunk már Formula-1-es versenyen rajtrácsfiúkat, a problémakört pedig újra előhúzták: Ross Brawn felvetette, hogy a nagydíjak díszletének számító nők szerepe talán már idejétmúlt.

A rajtrácslányokra a Formula-1 ugyanolyan velejárójaként tekintünk, mint a benzingőzre és motorzajra: ez azonban nem jelenti azt, hogy a táblákat tartó modellek örökké a világbajnokság kellékei lesznek. A hangsúly a kelléken van, hiszen a mai világban már egészen máshogy értékelik a nők tárgyiasítását, mint évekkel ezelőtt, különösen az Egyesült Államokban, a sorozatot tulajdonló Liberty Media országában.

A WEC-ben 2015 óta nincsenek rajtrácslányok, és abban az évben a Formula-1 is kísérletezett rajtrácsfiúk alkalmazásával, ami nem sok pozitív visszajelzést kapott. A sportág egyik vezetője, Ross Brawn szerint azonban továbbra is napirenden van a grid girlök jövője.

„Ez egy érzékeny téma, igyekszünk minden érintett felet tiszteletben tartani” – mondta a sorozat sportszakmai igazgatója, Ross Brawn a BBC Radio 5 műsorában. „Sok ember tiszteletben tartja a rajtrácslányok hagyományát, mások azonban úgy vélik, kezd idejétmúlttá válni. Ezért felkerült a megvitatandó kérdések közé.”



A Formula-1 elnök-vezérigazgatója, Chase Carey szintén beszélt a kérdéskörről, kiemelve, valószínűleg nem ő fogja meghozni a végső döntést: „Az igazat megvallva a rajtrácslányok nem voltak a teendőink listájának elején” – utalt arra, nem számított rá, hogy a téma előtérbe fog kerülni. „Hogy ez valami a múltból, vagy egy jellegzetesség, aminek helye van a jövőnkben? Nem gondolom, hogy ez az én személyes döntésem lesz. Lehet róla véleményem, de ennek a sportnak hatalmas ökoszisztémája van, egy rendkívül szenvedélyes rajongói bázissal. Konszenzus sosem lesz.”

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner a rajtrácslányok támogatói közé tartozik: „Voltak rajtrácsfiúk, amiért kritikákat kaptunk. Ausztriában gyerekek utaztak a versenyzők kamionján, és ezt is kritizálták. Mindenkinek sosem lehet megfelelni, de modern társadalomban élünk, és minden előtt nyitottnak kell lenni” – mondta Horner, aki rámutatott, az F1-ben a női nem korántsem csak rajtrácslányként kap szerepet: „A mi csapatunkban is sokan vannak vezető pozícióban, és nézzék csak meg Claire Williamst, aki újdonsült anya, mellette pedig a Williams csapatot irányítja.”

A BBC a silverstone-i pálya vezetőjét, Stuart Pringle-t is megkérdezte, aki egyáltalán nem rajongója a rajtrácslányoknak, ezért reméli, az egyes versenyhelyszínek választási lehetőséget kapnak arra, hogy nélkülük bonyolítsák le nagydíjat.

„Felőlem a testhez tapadós ruha maradhat a 70-es és 80-as években, én nem akarok ebből az útszéli stílusból. A Silverstone-ba érkező nézők azt gondolják, biztosan Silverstone döntése, pedig valójában eseténként csak nagyon csekély a beleszólásunk. Az én állásponton az, hogy egalitariánus világban élünk, és nem szeretném, hogy a lányom úgy nőjön fel, hogy ezt gondolja követendő példának.” 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: