DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Még nem egy Alonso, de már magabiztos Norris

Alig, hogy idén nyert az F3-ban, a McLaren fiatal igazoltja máris 2018-as F1-es beugrásról fantáziál. Lando Norris úgy érzi, már képes lenne helyettesíteni valamelyik mclarenes csapattársát.

A 18 éves brit versenyző idén év elején került be a McLaren pilótanevelő-programjába, majd vette át Jenson Button tartalékpilóta szerepét, miután ő teljesen visszavonult a Formula-1-ből. Nagy-Britanniában Norris a fiatal generáció egyik legnagyobb reménysége, nem véletlenül. Csak néhány sikere az autósport világából: 2013-ban a világ legfiatalabb gokart-világbajnoka, 2015-ben MSA Formula első helyezettje, 2016-ban Formula Renault 2.0 és Toyota Racing Series, 2017-ben pedig FIA F3 bajnoki cím nyertese – úgy, hogy mindössze 18 éves.

norris_f3_2017

F3-as bajnoki címét újoncként szerezte


Norris idén két F1-es tesztlehetőséget is kapott a wokingiaktól, élete első Formula-1-es élményét pedig pont a hungaroringi alkalommal szerezte. „Nagyon élveztem a magyarországi tesztet” – idézi őt a Crash.net. „Persze nagy lépés volt az F3-hoz képest, így idő kellett, míg belerázódok. Élvezetes volt, az autót vezetve óriási adrenalin-löketet kaptam. Persze két alkalom után következtetéseket még nehéz levonni, de mindkét gyakorlásom nagyon jól sikerült. Amit kellett, azt megtettem, így érzek annyi magabiztosságot, hogy ha jövőre be kellene ugranom egy versenyre, akkor nem mennék valami rosszul. Persze annyira jó sem lennék, mint Fernando [Alonso].”

Norris a 2018-as mclarenes kötelezettségei mellett a Formula-2-ben is debütálni fog. „Nagy változásokra nem számítok” – vallotta be. „Egynek ott lesz a halo. Ami viszont változatlan, hogy a gumiknak óriási szerepük lesz. Abu Dhabiban [másik F1-es tesztje] nagyon trükkös volt jól használni az abroncsokat, ugyanis rövid gyakorlási idő alatt kellett kihoznom belőlük a maximumot. Nehéz volt, de hasznos tanácsokkal szolgált a következő szezonra” – mesélte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: