DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ocon lenyűgözné a Mercedest

Erős szezont tud maga mögött Esteban Ocon. A bajnokság nyolcadik helyén végző francia nem titkolja, hogy szívesen lenne a Mercedes pilótája, és jelenlegi csapatfőnöke szerint is csak „lízingelik” őt a világbajnok alakulattól.

Mint a Mercedes utánpótlásprogramjának tagja, a huszonegy esztendős Ocon abban bízik, hogy a Force Indiánál eltöltött éveire építkezve esélyes lehet az Ezüst Nyilak egyik felszabaduló helyére. Egyszer már bizalmat szavazott neki a Mercedes, amikor kilenc versennyel a háta mögött beprotezsálta őt a Force Indiához. Toto Wolff, a Mercedes főnöke a jövő szupersztárjának tartja, kell ennél több? Tizenhárom ponttal alulmaradt a csapaton belüli párharcban, és annyi ütközésekkel járó adok-kapok folyt közte és Sergio Perez között, amennyit még nem láttak a Force Indiánál. A kiesésből eredő pontveszteség elkerülése érdekében bevezetett előzési tilalmat mindketten nehezen viselték, ugyanis csapatvezetés az Olasz Nagydíjtól kezdve ragaszkodott hozzá, hogy Ocon és Perez nem támadhatják egymást.

Ocon Abu Dhabiban beszélt a Sky Sports munkatársának, Rachel Brookesnak a jövőbeli ambícióiról: „2019 nagyjából mindannyiunk számára nyitott. Azt hiszem, sok mozgás lesz a piacon. Ha jó munkát végzek, akkor nyílhatnak esélyek. Jövőre építeni szeretnék mindarra a tapasztalatra, amit idén szereztem.”

00117022_636 (1)



A Force India nem csupán motorokat kap a Mercedestől. Tőlük kapták Ocont is, aki olyan sikeresen vette át Nico Hülkenberg helyét, hogy az istálló nem érzett semmilyen átmenetet. A tavalyinál is több pontot gyűjtöttek, ami újabb konstruktőri negyedik helyet jelentett nekik.

„Néha jobb lízingelni, mint venni” – mondta a csapat műveleti igazgatója, Otmar Szafnauer. „Lehet, hogy visszakérik őt. Minél jobban teljesít nálunk, annál valószínűbb, hogy szerepet kap a Mercedesnél. De a következő évben még velünk lesz. Úgy vélem, mindenképpen fejlődni fog, meglátjuk, mit tartogat a jövő.”

Amennyiben sikerül előrelépnie, Ocon elmondhatja magáról, hogy sikerül hasonló utat bejárnia, mint a Formula-1 előtti riválisának, Max Verstappennek. Egyelőre csak a 2018-as felállását ismerjük a Mercedesnek. Valtteri Bottasszal mindössze egy szezonra hosszabbított a csapat, Lewis Hamiltonnal pedig feltehetőleg tárgyalási szakaszban járnak, és mindenképpen szeretnének megegyezni a világbajnokkal. Ha lesz is üresedés, az várhatóan Bottas oldalán fog megtörténni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: