DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Forradalmi technikai újítás a Saubertől

A Formula-1 mindig is az innovációról szólt. Akinek először vannak új ötletei, amit meg is tud valósítani, nagyot nyerhet. Most a Sauber próbálkozik egy még kiaknázatlan területen.

A szárnyas autók, a nagy leszorítóerővel, a turbómotor, a félautomata sebességváltók, a szénszálas anyagok térhódítása, az aktív kerékfelfüggesztés mind mind olyan újítások voltak, amik kiforrott állapotukban már a győzelmet jelentették. A Sauber a digitalizáció mellett most a 3D-s technológiába fektet energiát a felzárkózás érdekében.

A 2017-es évad nem a svájci istállóról szólt, valójában sehol sem volt a gárda, öt megszerzett ponttal teljesen utolsóként végeztek a tabellán, bár erre már az év elején lehetett számítani. 2018-ra azonban komolyabb célokat tűzött ki maga elé Frederic Vasseur csapata, ehhez pedig igyekeznek a technikai innováció terén is élen járni.

A Sauber a 3D-s nyomtatásban látja a jövőt


Jövőre végre lecserélhetik a 2016-os Ferrari-erőforrást a mindenkori legkorszerűbbre, a Scuderiával kötött megállapodás keretében a Sauber is megkapja mindig a legfrissebb motorvariánst. Júniusban technikai együttműködést között a csapat az Additive Industries vállalattal, a MetalFAB1 elnevezésű géppel pedig az istálló fém alapon történő háromdimenziós nyomtatási technológiát készül megvalósítani házon belül.

„A partneri viszonyunknak köszönhetően a Sauber szakemberei a fémek gyártása terén jelentősen előreléphet. Új szakaszába érkezett Hinwilben a fémalkatrészek gyártása, digitális alapon, 3D-s technológiával. A gyártásban egyébként is egyfajta forradalom zajlik, a digitalizáció előretörése ennek egyik pillére” – nyilatkozta Axel Kruse, a svájciak egyik első embere.

„Az Additive Industries vállalattal karöltve igyekszünk meghonosítani a fémeket érintő 3D-s nyomtatási újításokat, ami nagyban segítheti a Sauber F1-es csapat felzárkózását” – tette hozzá a szakember.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: