DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A korábbi világbajnok csapat gyengén fejlesztett

A ’80-as és ’90-es évek meghatározó istállója, a Williams idén feltűnően lemaradt a fejlesztési versenyben. Több riválisuk év közben hagyta le őket, ez jövőre nem történhet meg.

Ha röviden summáznia kellene az idei évet Paddy Lowe-nak, a Williams főmérnökének, akkor a Force India elleni közvetlen csatájukat úgy jellemezné, hogy a 2017-es szezont gyorsabb autóval kezdték, ám a záráskor már lassabbak voltak. A főmérnök elismeri, riválisuk egyszerűen jobban fejlesztett.

A közvetlen összehasonlítás azért is illdomos ezen két istállónál, mivel mindkettejük a Mercedes erőforrásait használja évek óta, így a különbség a motorokon kívül álló dolgokon függ. Bár Vijay Mallya csapata 2016-ban még „csak” negyven ponttal győzte le a grove-i istállót, idén ez már 104 pontra hízott.

A Williams a szezonnyitón remek benyomást tett, ám nem tudta állandósítani formáját, sőt, ahogy haladt előre az évad, úgy csúszott fokozatosan vissza a csapat annyira, hogy a végén már láthatóan a nem túl acélos Honda-erőforrással szerelt McLaren is elé került.

2018-ban könnyen lehet, hogy a McLaren is a Williams elé kerül


„Minden elismerésem a Force Indiáé, idén ismét egészen fantasztikus munkát végeztek. Olyan versenyautóval kezdtük az évet, ami láthatóan gyorsabb volt, mint az övék. A végén mégis mi voltunk már lassabbak, az indiaiak teljesítményben, év közben lefőztek minket, ismerjük el” – nyilatkozta szimpatikusan Paddy Lowe.

A főmérnök sajnálja az év elején elpackázott lehetőségeket. Az első három verseny után a Force India csak egyetlen ponttal tanyázott még a Williams előtt, de például Kínában a hatodik és tizedik rajtkockából a versenyen abszolút semmit nem sikerült kihozni, ezek sokba kerültek később.

„Jobb munkát végeztek, most azonban éppen az a dolgunk, hogy a télen újra a mi javunkra fordítsuk az erőviszonyokat. Jóval nagyobbat kell előrelépnünk az új autóval, mint ők” – tette hozzá Lowe. 2018-ban, a jelek szerint sokkal nehezebb dolguk lesz a grove-iaknak, ha egyáltalán az ötödik helyet meg akarják őrizni, ugyanis a gyári Renault és a McLaren (szintén a francia erőforrásokkal) is várhatóan komoly lépést tesz meg előre, a Williams akár az első hatból is kicsúszhat jövőre. Fel van adva a lecke.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: