DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Force India: Az erősebb McLarent is legyőzzük

Ugyan tart a megerősödő McLarentől és gyári Renault-tól, mégis konstruktőri negyedik helyének megtartását tűzte ki célul a Force India, amely évek óta erőn felül teljesít. Ez azonban nehéz lesz.

Igaz, hogy nem minden a pénz az autósportban, de nagyon sokat nyom a latban. Hosszú távon elképzelhetetlen, hogy egy kis költségvetésű istálló a mai, modern Formula-1-ben tartósan sikeres lehessen. Az indiai csapat viszont a száguldó cirkusz egyik leghatékonyabban működő gárdája, a jóval komolyabb pénzügyi lehetőségekkel rendelkező Renault és McLaren is csak mögötte végezhetett 2017-ben.

Zsinórban másodszor sikerült a konstruktőri negyedik helyet elcsípnie a Force Indiának, ráadásul az autó évközi fejlesztései is sikeresnek mondhatók. Már Mexikóban bebiztosította a gárda az év végi helyezést, de pontosan tudják, hogy jövőre jócskán nehezebb dolguk lesz, ha meg is akarják ezt tartani. Egyértelműnek tűnik ugyanis, hogy a McLaren és a Renault is nagyot lép előre 2018-ban.

2018-ban a McLaren és a Renault már legyőzi a Force Indiát?


„Világos, hogy még keményebben kell dolgoznunk, a McLaren jövőre nagyon ott lehet az elejében. Idén is látszott, hogy ahol a motornak kevesebb szerepe volt, kiválóan szerepeltek, mint például Monacóban, Budapesten, vagy Szingapúrban, a karosszéria terén az egyik legjobb autó az övék, egyértelműen nagy fenyegetés számunkra a jövő évi szereplésük” – nyilatkozta Otmar Szafnauer, a Force India technikai igazgatója a Motorsport-Total szaklapnak.

„Mindig nehézséget jelent, amikor jelentősen nagyobb költségvetésű csapatok ellen kell felvenni a harcot. Ugyanakkor semmi okom kételkedni abban, hogy zsinórban harmadszor is megismételjük kiváló eredményünket. Mindenképpen megpróbáljuk” – erősítette meg Robert Fernley, az istálló egyik csapatfőnöke.

„A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a rivális McLaren és Renault infrastruktúrája is jobb a miénknél, ha ehhez hozzávesszük a jóval komolyabb költségvetésüket, lehet sejtésünk, milyen összegeket ölhetnek bele, hogy a kisebb pénzű csapatok elé kerüljenek. Mi azonban töretlenül hiszünk abban, hogy így is megőrizhetjük negyedik helyünket jövőre” – tekintett előre Fernley.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: