DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Todt megbocsátott Vettelnek a bakui incidensért

Amikor a népharag a Ferrari-pilótára zúdult júniusban, az FIA elnöke példát szeretett volna statuálni azzal, hogy kemény büntetésben részesíti őt, ám az idő az ő szívét is meglágyította.

Amikor Sebastian Vettel látszólag szándékosan nekiütközött Lewis Hamilton autójának az Azerbajdzsáni Nagydíjon, a versenybíróság még a versenyen szankcionálta a vétkes német pilótát: a világbajnokság akkori éllovasának tíz másodperces stop&go büntetést kellett lenyelnie, ám a leintést követően Jean Todt komolyabb retorziót helyezett kilátásba.



Vettelt be is idézték a Nemzetközi Automobil Szövetség párizsi főhadiszállásra, úgynevezett „fegyelmi kihallgatásra”, s mivel a Ferrari-pilóta minden felelősséget magára vállalt, az FIA „közmunkára” ítélte őt, mely egyszerűbben azt jelentette, hogy szabadidejében, oktatási jelleggel segédkeznie kell/kellett különböző bajnokságok versenyein.

Az Auto Bildnek adott nyilatkozatában Jean Todt újból felelevenítette az akkor történteket: „Tudják, én nagyon toleráns vagyok” – mondta a 71 éves sportdiplomata. „Nem szeretem úgy megítélni az emberek viselkedését, hogy ne vennénk számításba a pilótafülkében uralkodó érzelmeket. Ehhez van is kapcsolódási pontom, mert tapasztaltam hasonló helyzeteket Michael Schumacherrel.”

„El tudják képzelni, mi történt Jerezben, 1997-ben, vagy Monacóban 2006-ban, amikor hülyeséget csinált az időmérőn? Az embereknek vannak gyengeségeik, és amikor ezt beismerik, és azt mondják ’Nem kellett volna ezt tennem’, akkor meg kell bocsátanunk nekik. Pontosan így tettem én is Sebastiannal” – tette hozzá Todt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: