DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Raikkönen a teszt leggyorsabbja félidőben, Kubica a Williamsben

Minden csapat részt vesz az Abu Dhabiban tartott gumiteszten: a Ferrari már a jövő évre kifejlesztett hiperlágy abroncson szárnyalt. Alonso összetörte a McLarent.

A Pirelli megbízásából a szezon során számos pályán teszteltek az istállók, hogy segédkezzenek a 2018-ra szánt abroncsok kifejlesztésében: az utolsó tesztre pedig, melyre a szezonzáró helyszínén került sor kedden és szerdán, minden csapat meghívást kapott, hogy a Pirelli bőséges adatmennyiséggel vonulhasson a téli szünetre.

A megszokott gumitesztektől eltérően Abu Dhabiban van hivatalos időmérés, és a nagydíjon részt vevő újságírók közül is jó néhányan a helyszínen maradtak, így eredményekről is beszámolhatunk. A versenyhétvégével ellentétben a teszt végig napfényben zajlik. Az első nap leggyorsabbja az ebédszünetig a Ferrariban ülő Kimi Raikkönen volt 1:37,768-as körrel, amely csaknem 1,5 másodperccel elmaradt a pályacsúcsot érő szombati pole-pozíciótól.

A Pirelli tájékoztatása szerint ezt a kört már a jövő évi leglágyabb abronccsal, a hiperlággyal futotta meg, amely két fokozattal puhább, mint az idei ultralágy. A finn – rengeteg szenzorral, köztük két óriási antennával felszerelve – 48 kört teljesített a délelőtti szakasz folyamán, a Haasszal Romain Grosjean, a Renault-val pedig Nico Hülkenberg követte őt. Negyedik időt autózott a Mercedest vezető Lewis Hamilton.

A teszt fő attrakciója Robert Kubica, a Williams jövő évi ülésének esélyese, aki először vezette a csapat 2017-es autóját – korábban a három évvel ezelőtti modellel tesztelt, többek között a Hungaroringen. A lengyel szorgalmasan rótta a köröket, összesen 58-at, legjobb időeredménye hatodik pozíciót ért. Kubica délután Lance Strollnak adja át a volánt, szerdán azonban ismét az FW40-be ül.



Egy piros zászlós incidens is történt kedd délelőtt: Fernando Alonso a 13-as kanyarban csúszott ki a pályáról, és ütközött a TecPro-korlátnak. Az autó jobb első kereke kitört, de ezt leszámítva a McLaren nem sérült súlyosan. Az MCL32-t visszaszállították a bokszba, néhány óra múlva pedig a versenyző újra mozgásban volt. A McLaren egyedüliként két autót indít a Pirelli-teszten, kárpótlásul az elmaradt interlagosi körözésért, ezért látható a listán Oliver Turvey neve is.

A keddi tesztnap állása féltávnál:

1. Kimi Raikkonen

Ferrari

1:37.768

2. Romain Grosjean

Haas

1:39.270

3. Nico Hulkenberg

Renault

1:39.803

4. Lewis Hamilton

Mercedes

1:40.017

5. Daniel Ricciardo

Red Bull

1:40.713

6. Robert Kubica

Williams

1:41.296

7. Oliver Turvey

McLaren

1:41.914

8. Fernando Alonso

McLaren

1:41.995

9. Nikita Mazepin

Force India

1:42.346

10. Marcus Ericsson

Sauber

1:43.286

11. Sean Gelael

Toro Rosso

1:45.622

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: