DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Marko jóslata: Öt világbajnoki esélyes

A Formula-1 rajongói alighanem kiegyeznének azzal, ha bejönne Helmut Marko merész jóslata és 2018-ban valóban öten is a világbajnoki címért küzdenének. Ez azonban jó Renault-motort feltételez.

A Red Bull főtanácsadója, Helmut Marko is azok közé tartozik, akik félig már a jövő évre figyelnek, bár a 2017-es szezon még nem fejeződött be. Igaz, a világbajnoki cím sorsa már Mexikóban eldőlt, már csak apróbb kérdések maradtak nyitva, a csapatok nagy része pedig szintén már 2018-ra tesztelt a pénteki edzésnapon.

De hogyan zajlott ez a meglehetősen felemás idény a Red Bullnál? „Sajnos nagyon gyengén kezdtünk, mert a szélcsatornában kapott adatok nem fedték a valóságot, a pályán egészen más értékeket mértünk. Két lépcsőben javítottuk az aerodinamikai hiányosságokat, először Barcelonában jelentkeztünk egy jóval versenyképesebb sasszéval, majd Budapesten folytattuk a felzárkózást, onnantól folyamatosan a dobogós helyekért küzdünk” – kezdte elemzését a 74 éves osztrák szakember.

„A Renault-motorokkal is rengeteg baj volt, ez főleg Verstappentől vett el értékes, dobogós helyeket. Aztán az erőforrás feljavult, a második félévben már a győzelemre is esélyesek lettünk, a csomagunk egésze már a legjobbakéval ért fel időnként. A pilótákkal sosem volt gond, Ricciardónak rengetegszer kellett a mezőny végéről felzárkóznia, számtalan előzést mutatott be, Verstappen pedig idén is megmutatta, mekkora lehetőségek vannak benne”.

Valóban négy csapat is küzdhet a sikerekért jövőre?


Mik lesznek a 2018-as célok az istálló számára? „A Red Bullnak az első versenytől kiváló karosszériával kell rendelkeznie. Azt pedig természetesen nagyon reméljük, hogy a Renault a téli szünet alatt megoldja a megbízhatósági problémáit. A Toro Rossónak teljesen új lesz a helyzet a Hondával, de egy kiváló kasztnival sokat segíthet a japánoknak a további fejlődéshez, a motortól persze rengeteg minden függ majd” – tekintett előre Marko.

Ricciardo és Verstappen is világbajnok lehet 2018-ban? „Egyértelműen, mivel mindketten ugyanazon a nívón képesek teljesíteni, mint Hamilton és Vettel. De még több pilótától számítok kiemelkedő eredményre, például Fernando Alonsótól. Ha a McLaren-karosszéria rendben lesz jövőre, mindenképpen számolok a kétszeres világbajnokkal is, akár öten is küzdhetnek a világbajnoki címért” – tette hozzá Helmut Marko.

A Red Bull főtanácsadója a jelek szerint nem érzi úgy, hogy Kimi Raikkönen, vagy Valtteri Bottas beleszólhat a jövő évi bajnokságba komolyabban. Ennyire azt gondolja, hogy csak második számú pilóták lennének saját csapatukban?

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: