DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Az FIA elnökének nincs aggálya Kubica miatt

Jean Todt, az FIA elnöke egyáltalán nem tart attól, hogy Robert Kubica visszatérése kockázatot jelentene. A Williams nyugodtan dönthet úgy, hogy szerződteti, szerinte egészségileg nem lesz gond.

A jövő heti, Abu Dhabiban rendezendő Pirelli teszt tökéletes alkalom lesz a Williams-Mercedes számára felmérni Robert Kubica tudását és fizikai képességeit, hogy eldönthesse, valóban megkaphatja-e a 2018-as versenyzői ülést Lance Stroll oldalán. A közvéleményt megosztja a lengyel lehetséges visszatérése. Montoya és Villeneuve például kizártnak tartják, hogy fizikálisan képes lenne huzamos ideig F1-es autót vezetni a sérülés miatt, ám a szakértők zöme szerint ennek nincs valódi akadálya.

A Renault a nyáron három ízben is tesztlehetőséget biztosított a lengyelnek, amivel élt is. A francia istállót mégsem sikerült kellőképpen meggyőzni, vagy csak éppen Carlos Sainzot többre tartják, mivel októberben mégis a fiatal spanyolt választották, így ott már nem maradt üres hely.

Todt szerint semmi akadálya Kubica szerződtetésének


Kubica jobb alkarja továbbra is némileg korlátozott mozgásokra képes csak, de az FIA elnöke, Jean Todt biztos abban, hogy mindenféle orvosi vizsgálaton könnyedén megfelel majd az egyszeres futamgyőztes, sőt, tökéletesen alkalmasnak tartja arra is, hogy ismét jól teljesítsen a száguldó cirkuszban.

„Ha bárkinek kétségei támadnának azzal kapcsolatban, hogy Kubica elég fitt-e az újabb versenyzéshez, nagyon jó szakembereink vannak ennek megállapítására. De nem lesz gond. A pilóták állandóan jönnek és mennek, természetesen Kubica helyzete kissé másabb, mert egy borzalmas ralibaleset miatt kellett abbahagynia. Szerencsére túlélte és most visszatérhet” – nyilatkozta Jean Todt.

„Az idő adja majd meg a végső választ, de régóta ugyanazok a standard vizsgálatok várnak minden pilótára, aminek segítségével a doktorok eldöntik, alkalmas-e valaki a versenyzésre. Kubica egyébként a cockpitból történő kiszállást is könnyedén teljesítette nyáron a tesztek előtt, a szuperlicenc pedig nem téma, annyira sokat vezetett a korábbi években és komoly rutinja is van” – tette hozzá az FIA elnöke.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: