DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

A Force India tart a motorok lebutításától

A különbségek kiegyenlítődése miatt jó ötlet a tervezett, új motorszabály, de egy szakértő figyelmeztet, a verseny kiölése sem túl jó elképzelés, ha túlságosan lebutítják az erőforrásokat.

Az FIA és a Liberty Media úgy szeretné növelni a rajongói élményt a Formula-1-ben, hogy a jövőbeli motorkomponensek közül többet is egységessé tesznek. Az erőforrás így kevésbé lesz bonyolult és drága, ezzel jó eséllyel új gyártók érkezéséhez is csábító lehet.

A Force India főnöke, Otmar Szafnauer azonban megkérdőjelezte ennek jogosságát és figyelmeztette az F1 irányítóit, hogy nem szabadna teljesen standard egységekkel visszafejleszteni az erőforrásokat. „Biztosak szeretnénk lenni abban, hogy a teljesítmény terén még így is verseny marad”.

„Amit semmiképpen sem szabadna tenni, az az, hogy olyan pontig visszafejleszteni a motorokat, hogy mindegyik egyforma, vagy közel egyforma legyen. Miért vennénk el az erőforrások közötti versenyt a Formula-1-ből? Ezt nem értem. Akár 100 millió dollárt is költhetünk egy pilótára. De miért adna ki egy csapat is száz milliót egyetlen pilótára? Az egyetlen ok az, hogy előnyt szerezzen ezzel” – nyilatkozta Otmar Szafnauer.

Az egységesebb motorok olcsóbbak lennének, de akkor az autó többi része drágul?


„És miért költünk tízmilliókat, ha nem százmilliókat újabb és újabb aerodinamikai csomagokra és fejlesztésekre? Azért, mert ezzel előnyt szerezhetünk. De akkor miért butítjuk le a motorokat? Ugyanúgy legyen meg a pilóta, az aerodinamika és a motor szerepe is a versenyzésben!” – tette hozzá a Force India egyik első embere.

„Az a csapat győz, akinek a legjobb összességében a csomagja. Ha az erőforrás már nem hoz különbséget, akkor a maradék kettő válik értékesebbé, egyben drágábbá és szerintem ez nem jó irány. Mégiscsak a Formula-1-ben vagyunk” – zárta gondolatait Szafnauer, aki ettől függetlenül megerősítette, hogy a költségcsökkentés önmagában valóban fontos irány.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: