DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Érthetetlen Bottas komoly visszaesése

Valtteri Bottas új szerzeményként is kiválóan megállta a helyét a Mercedesnél, a nyári szünet után azonban valami megtört. Vajon csak a saját hibájából esett ennyire vissza a finn?

Több Formula-1-es szakértő is értetlenül áll azelőtt, ami idén a Williamstől januárban átszerződött finn pilótával történt. Amikor még teljesen új volt számára a csapat, teljesen versenyképesnek mutatkozott az első perctől kezdve. Két futamgyőzelmet és további hat dobogós helyet tudott felmutatni, tizenegyből ötször Lewis Hamilton előtt végzett, ami közelíti az 50%-ot. A világbajnoki összesítésben is egészen kevéssel maradt le akkor még nagynevű csapattársa mögött (az akkor még az élen álló Vetteltől is).

A nyári szünet után azonban egy teljesen más Lewis Hamilton és Valtteri Bottas érkezett vissza. A szerződéshosszabbítás abban az időszakban vált biztossá, hogy egyéves kontraktusát egy újabb esztendővel megtoldja a Mercedes. Innentől több szálon fut a történet, ugyanis ahány szakember, annyiféle magyarázat a finn drasztikusan leromló teljesítményére.

Egyes vélemények szerint túlságosan elkényelmesedett a szerződéshosszabbítás tudatában, már tudta, hogy 2018-ban is biztosan marad az Ezüst Nyilaknál. Más vélemények azt feltételezik, hogy a világbajnoki címvédő istálló új fejlesztései egyszerűen nem feküdtek a finn versenyzőnek, jóval hosszabb idő kellett neki, mire hozzászokott. Nem csak arról volt szó ugyanis, hogy Hamilton megtáltosodott és ennyivel gyorsabbá vált Belgiumtól kezdve, hanem Bottas az időmérőn és a versenyeken is gyakran más pilótákkal szemben sem tudta tartani a lépést.

Bottas saját magát érzi felelősnek, szerinte többet kell bizonyítania jövőre


A legvadabb feltételezés szerint nem is Bottas az oka a hirtelen visszaesésnek, hanem maga a Mercedes. Az ugyan erősen konspiráció-szagú elmélet alapján a csapat megijedt attól, hogy Lewis Hamiltonnak a hittnél nagyobb belső konkurenciát okoz Bottas kitűnő teljesítménye, ezért a 77-es számú Mercedest néhány hétig nem úgy készítették fel, hogy veszélyt jelentsen az akkor még csak háromszoros világbajnok csapattársra. Az elmélet szerint a magyarországi utolsó kanyaros elengedésnél betelt a pohár és nem akarták, hogy csapattársa vegyen el pontokat Hamiltontól, a Vettel elleni harc ugyanis akkor még rettentően szoros végkimenetelt vizionált.

Az azért elég erősnek tűnik, hogy egy ilyen kaliberű csapat képes lenne a saját autóját elrontani amiatt, hogy a garázs másik oldalára ne jelentsen veszélyt. Bottas egyébként saját magára vállalja a felelősséget, szerinte egyszerűen neki kell javulnia. „Örülök, hogy bizonyítottam annyit, ami elég volt a szerződéshosszabbításhoz, de én többet reméltem magamtól. Megint csak bizonyítanom kell, hogy a Mercedes hosszabb időre is számolhat velem. Pedig a nyomással nem volt gondom, végig azt éreztem, hogy az egész csapat mögöttem áll” – védte meg a Mercedest Valtteri Bottas.

Hogy pontosan mi okozta a több hónapig tartó kisiklást, talán sosem tudjuk meg teljesen, de Brazíliában már ismét rátalált a megfelelő tempóra a finn. Abu Dhabiban egy győzelemmel jó szájízzel búcsúzhatna az idénytől.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: