DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Fittipaldi: Hamilton az én időmben is ász lett volna

Újabb korábbi világbajnok sorolja minden idők legjobbjai közé Lewis Hamiltont: Emerson Fittipaldi szerint a britnek a top ötben van a helye, és a 40 évvel ezelőtti korszakban is elboldogult volna.

Mindig elismerés, ha egy világbajnokról az F1 egy korábbi legjobbja mond dicséretet – különösen, ha az illető nem a főnöke, mint Lewis Hamiltonnak Niki Lauda, aki egy istenhez hasonlította a Mercedes pilótáját. Emerson Fittipaldi, a brazilok kétszeres vb-elsőjőt vállalati érdekek nem fűzik Hamiltonhoz, így független véleményalkotóként elismerése talán még többet nyom a latban.

„Meglátásom szerint az élcsoportban a helye, Juan Manuel Fangio, Jim Clark, Jackie Stewart, aki az én koromból való, valamint Ayrton Senna mellett, mivel utóbbi brazilként barátom volt” – mondta a motorsport.com-nak Fittipaldi, aki szerint Hamilton az 1970-es években is boldogult volna a Formula-1-ben, mikor az autók sokkal nyersebbek voltak, ugyanakkor a versenyzés nagyságrendekkel veszélyesebb.

Az 1974-es McLaren, amellyel Fittipaldi világbajnoki címet nyert


„Ha fognánk a top három-négy versenyzőt, aztán gyártanánk egy időgépet, és mondjuk Lewist visszavinnénk az én időmbe, amikor a McLarenem vagy JPS Lotusom vezetné, nehéz dolgom lenne, hogy legyőzzem. De még Jackie Stewartnak is” – magyarázta egy érdekes példával, hogy Hamilton minden korban megállná helyét. „Nem férhet hozzá kétség, hogy a legjobbak egyike. De ha én annyi idős lennék, mint karrierem csúcsán, és mostani, modern autót vezethetnék, én is egész biztosan extrémen versenyképes lennék.”

„Szeretem Lewist, a nagydíjversenyzés egyik ászának tartom, garantáltan megérdemli a bajnokságot. Azóta követem őt, hogy sok-sok éve Németországban, a Formula-3-ban láttam. Fantasztikus versenyző, különösen tehetséges, nagyszerű vezetési stílusa van, amit örömmel nézek. Az előzésekben különösen agresszív. A nagydíjakon szükség van erre, hiányzik az akció, ő pedig akcióhős! Fantasztikus nagykövet Anglia számára, első britként nyert négy vb-címet. Képes arra, hogy sokkal jobban elérje a közönséget, amennyire mi képesek vagyunk rá, így népszerűbbé tegye a sportot” – tett hozzá még néhány elismerést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: