DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ecclestone is betámadta az új motorszabályt

Az F1-es csapatok közül többen is nemtetszésüket fejezték ki a 2021-től életbe lépő formula miatt, a sportág egykori vezetője pedig úgy gondolja, ebben semmi meglepő sincsen.

Ecclestone a „körön kívül” is ugyanúgy viselkedik, amikor még a Forma-1 élén állt: a hétvégék (már ha részt vesz rajtuk) során kedélyesen elbeszélget utódaival és a sportág résztvevőivel, azok között viszont nem kíméli őket. A 87 éves üzletember a minap úgy fogalmazott, hogy a Liberty Media „gyorséttermet” akar csinálni a Forma-1-ből, most pedig az új motorszabály ellen emelte fel a hangját, a Motorsportnak adott interjújában.

„Az a baj, hogy (a csapatok) óriási összegeket költöttek ezekre a nyavalyás motorokra” – mondta Ecclestone. „Ezért nem akarnak visszamenni az igazgatótanácshoz, azt mondani, hogy kellene még egy kis pénz, mert módosítani kell őket. Szerintem teljesen másvalamit kellene csinálniuk, vagy elhagyni az egészet. Meg kellett volna tartaniuk, amiben megegyeztünk három évvel ezelőtt. Jean Todt nagyobb üzemanyag-áramlást, több üzemanyagot akart az autókban, kétezerrel nagyobb fordulatszámon pörgetve a motorokat. Egyedül erre lett volna szükség.”



Ecclestone szkeptikus azt illetően, hogy a Liberty tervei mennyire fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket. „Nem kellett volna annyit jósolgatniuk, inkább csak várni, hogy mi történik. Biztos vagyok benne, hogy az elképzeléseik rendben voltak, csak a véghezvitelük nem. Annyit kellene tennünk, hogy visszatekintünk arra az időszakra, amikor az F1 valóban népszerű volt. Nyissuk ki a szabálykönyvet, és csináljuk úgy. Nem igazán látok különbséget, a versenyzés jó, jobb, mint korábban. Négy évet vártunk erre, így egy kicsit könnyebb. Jó, hogy a Ferrari felébredt.”

A brit megkérdőjelezte a Liberty hatalmas befektetését marketing terén, méghozzá azért, mert az amerikaiak profitcsökkenésről számoltak be – holott ő maga korábban pozitív mérleggel jelenthetett a CVC felé. „Ott van a tévé hétről hétre, a köztes időszakban is, a csapatok pedig beszélnek, mindenki beszél. De miről? Miről beszélhet bárki? Azt mondjuk az embereknek, hogy jöjjenek és nézzenek F1-et, mert szuper? Vezérigazgatóként az volt a feladatom, hogy ez az egész jól nézzen ki, hogy el tudják adni a részesedésüket. Négy évig próbálkoztunk, mire sikerült.”

Ecclestone kitért arra is, hogy a sportág vezetése több versenyt szeretne rendezni az Egyesült Államokban. „Már várom, hogy több futamuk legyen ott, hiszen ha nem pénzért csinálják, az jó. Ha pénzre akarsz szert tenni, nem ez a módja. Ezért mentem keletre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: