DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Williams is kételkedik Kubicában

Robert Kubica visszatérése legkorábban csak az Abu Dhabi Nagydíjat követő tesztelés után dőlhet el. Most úgy tűnik, a Williams szerződteti Kubicát és ha nem megy, lecseréli di Restára.

A lengyel pilóta 2011-es ralibalesete előtt az egyik legjobb pilótának számított a mezőnyben. Úgy tűnt, hogy hat és fél évvel ezelőtt végképp kettétört karrierje, mivel az ütközés során rendkívül súlyos alkarsérülést szerzett, így jobb keze a mai napig csak korlátozott mozgásra képes. Idén viszont váratlanul a visszatérésén kezdett dolgozni, a nyáron három alkalommal is tesztelte a Renault versenygépeit, legutóbb az idei modellt.

Legkevésbé sem okozott problémát neki a vezetés, fizikálisan remekül bírta a hosszú, kemény tesztnapot és a köridők terén is kiemelkedően versenyképesnek tűnt, különösen a Hungaroringen. A Williams lassan válaszút elé érkezik, hogy a lengyellel vagy nélküle, ugyanakkor a döntést halogatják. A csapathoz közelálló források szerint Kubica az egyik Pirelli-tesztnapon lehetőséget kap Abu Dhabiban.

Paddy Lowe technikai igazgató szerint nincs miért kapkodniuk a döntéssel. A Magyar Nagydíjon egyetlen alkalommal beugró, de ezen kívül szintén évek óta F1-es autót nem vezető Paul di Resta tűnik még esélyesnek a grove-iak versenyzői ülésére. A lengyel mellett szólhat még az is, hogy míg di Resta nem rendelkezik erős szponzori háttérrel, Kubica mögött jócskán állnak támogatók, ráadásul a marketingértéke is jóval magasabb.

Kubicát kipróbálja a Williams, de ott lesz ugrásra készen di Resta?


A Motorsport-Total szakoldalnak adott interjúban egyelőre kitérő választ adott Paddy Lowe. „A döntési folyamat közepén járunk. Robert nagyszerű pilóta, nagyon komolyan számításba vesszük a jövő évre – más pilótákkal együtt” – nyilatkozta Lowe.

Egy meg nem nevezett, de a Williamshez közelálló forrás szerint a legvalószínűbb forgatókönyv jelenleg az, hogy az istálló Robert Kubicát szerződteti Lance Stroll mellé, ugyanakkor Paul di Resta lesz a tartalékversenyző. Ha a lengyelnek mégis fizikális gondjai támadnának, vagy a teljesítménye nem ütné meg a kívánt szintet, a brit előrelépne állandó pilótának.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: