DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hamilton fontosabb volt, mint az autó

Az elmúlt három szezonban a Mercedes olyan mértékben dominált, hogy szinte bárki világbajnok lehetett volna vele. Ám idén a pilóta által nyújtott plusz hozta meg a címet a csapatnak.

Niki Lauda, a Mercedes főtanácsadója az idei szezont górcső alá véve teljesen biztos abban, hogy ezt a világbajnoki címet kisebb mértékben a Mercedes, jóval nagyobb mértékben Lewis Hamilton zsenialitása hozta meg számukra. Merőben más szituációval szembesültek ugyanis idén az Ezüst Nyilak.

2014 és 2016 között egyeduralkodó volt a Formula-1-ben a Mercedes gyári istállója, igazából reális esélye a bajnoki címre csak Nico Rosbergnek és Lewis Hamiltonnak volt (2:1 arányban a brit nyerte kettejük különcsatáját), a Red Bull és a Ferrari valójában csak nagyritkán rúgott labdába, akkor is többnyire a nagy rivális hibája kellett egy-egy futamgyőzelemhez.

Az idei évad meghozta a változást, a Ferrari hatalmasat ugrott előre a téli szünetben és ha az ázsiai hármas túrán nincsenek a sorozatos bakik (vezetői és technikai hibák), akkor nagy valószínűséggel csak Abu Dhabiban dőlne el a cím Sebastian Vettel és Lewis Hamilton között. Éppen ezért biztos abban Lauda, hogy ezt a sikert most Lewis Hamilton vezetési tudásának köszönhetik.

Lauda szerint Hamilton idén kimagaslott a mezőnyből


„Az elmúlt három esztendőben olyan autót építettünk, ami kis túlzással saját magától megnyerte a világbajnoki címet. 1976-ra emlékeztet engem, amikor a Ferrari annyira erős volt, hogy ha nincs a nürburgringi balesetem, akkor játszva megnyertem volna a bajnokságot” – utalt az osztrák legenda az emlékezetes, súlyos balesetére, amiben kis híján életét vesztette és ami közvetve oka lett annak, hogy James Hunttal szemben elvesztette egyetlen ponttal a végső győzelmet.

„Idén egy nagyon erős Ferrarival kellett, hogy Lewis szembenézzen, nem jött csak úgy magától a világbajnokság, a W08 többnyire nem volt a legjobb autó a mezőnyben. Idén egyszerűen senki nem ért fel Hamilton szintjére, csak időnként Vettel. Ha Hamilton ezt így folytatja, további világbajnoki címek érkezhetnek. Hogy megelőzheti-e Schumachert, csak azon múlik, még hány szezont szeretne végigvezetni” – tette hozzá Niki Lauda.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: