DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Hivatalos: Bejelentette 2018-as felállását a Toro Rosso

Már csak három hely kiadó a jövő évi rajtrácson, mivel a szezonzárót megelőzően a Honda-motorra váltó Toro Rosso bejelentette, melyik két versenyzővel folytatja a következő idényben.

Ahogyan sajtóhírek alapján számítani lehetett rá, a Toro Rosso autóit szezon utolsó versenyein elfoglaló Pierre Gasly és Brendon Hartley teljesítménye meggyőzte a csapat vezetését – egészen pontosan a Red Bullét, a Toro Rosso versenyzőiről nem a csapatfőnök, Franz Tost dönt –, így 2018-ban teljes szezont futnak az istálló színeiben. Bár első teljes évüket kezdik meg, az idei bevetésnek hála nem lesznek tapasztalatlanok, Gasly öt, Hartley négy nagydíj rutinjával vág majd neki az új szezonnak.

„Nagyon örülünk, hogy Pierre-t és Brendont ilyen hamar megerősítette a Red Bull 2018-as versenyzőinkként” – nyilatkozott Franz Tost, hangsúlyozva, hogy a pilótakérdésről nem a Toro Rosso határozott. Bár mindkét pilóta adós még pontszerzéssel, a csapatvezető megfogalmazása szerint „nem minden versenyző képes ilyen gyorsan alkalmazkodni az F1-hez”.



„Szuper boldog vagyok, hogy 2018-ban a Toro Rossónál versenyezhetek, első igazi szezonomban a Formula-1-ben. Mindenkinek szeretném megköszönni, aki segített, hogy ide jutottam: a Red Bullnak, Toro Rossónak, családomnak, és azoknak, akik alacsonyabb szériákban támogattak. Alig várom a következő évet!” – mondta Pierre Gasly, a Red Bull utánpótlásprogramjának 21 éves versenyzője. 2016-os GP2-es bajnoki címe után parkolópályára került, de végül számos más növendékhez hasonlóan eljutott a királykategóriáig.

Sokkal rendhagyóbb Brendon Hartley útja: alig több mint egy hónappal ezelőtt furcsán néztek volna arra, aki azt mondja, az új-zélandi a 2018-as mezőny állandó tagja lesz. Hartley is növendéke volt a Red Bull utánpótlásprogramjának, a királykategóriába azonban nem került be, ezért a WEC-ben épített új pályafutást, ahol két világbajnoki címet szerzett a Porschéval. A 28 éves pilóta váratlanul kötött ki a Toro Rosso ülésében Austinban, ahol Gasly nem versenyzett, végül pedig teljes szezonra szóló szerződést kínált neki a Red Bull.  

„Különleges elégedettséggel tölt el, hogy egy meglepetésként érkező lehetőséget 2018-as F1-es üléssé tudtam alakítani. Boldogabb nem is lehetnék! Köszönöm a Red Bullnak és Toro Rossónak, hogy hittek bennem, és megadták a második esélyt. Az álmok valóra válhatnak” – nyilatkozott a Toro Rosso sajtóközleményében Hartley.

A Toro Rosso gyakorlatilag feláldozta 2017-es szezonjának végét – az év közben Renault-ra váltó Carlos Sainz pontjainak köszönhető, jelenlegi konstruktőri hatodik pozíciót is elveszítheti a csapat, a Renault 4, a Haas 6 pontra van tőlük Abu Dhabi előtt –, hogy új versenyzőket próbáljanak ki a következő szezonra. A 2018-as évben bízik igazán a Toro Rosso, amely szezonban a McLarennel szakító Honda kizárólagos csapata lesz.

A jövő évi rajtrácson mindössze három meg nem erősített hely maradt: a Sauber két ülése, valamint a Williams posztja Lance Stroll mellett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: