DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Vettelnek mégis Szingapúron múlott

Az interlagosi győzelem után sajnálhatja igazán a Szingapúri Nagydíjon elszalasztott óriási lehetőséget Sebastian Vettel. A pontállás ugyanis még mindig izgalmas lenne, ha ott nem esik ki.

Mexikóban megtört Lewis Hamilton hatalmas lendülete. Bár a világbajnoki címet bezsebelte Közép-Amerikában, utána azonban a Brazil Nagydíjon sem állt dobogóra. Hiába volt szupergyors autója, az időmérő elején a falnak vágta a Mercedest és csak a bokszutcából startolhatott a brit. Vettel mindkét említett versenyen komoly pontmennyiséget vert riválisára, de ez már csak az ezüstérmes pozíció megerősítéséhez elég.

Ázsiában dőlt el az idei világbajnoki cím, ez most még inkább látszik, hogy Vettel képes volt jelentősen közelebb zárkózni Hamiltonhoz. A technikai hibák ellen ugyan nem tehetett semmit, Szingapúr azonban nagyobb részt a saját hibájából történt és ott rengeteget bukott a német versenyző.

Keith Collantine szakértő vezette le a lehetséges pontállásokat. Abban az esetben, ha Vettel megnyeri Szingapúrt és Hamilton akár a második helyig felzárkózik (az 5. kockából startolt mindössze), akkor is +25 pont a Ferrari pilótájának és -7 a Mercedes négyszeres világbajnokának. Ez harminckét pont és a jelenlegi különbség 43 egység Hamilton javára. A kiesés nélkül (elméletben) tizenegy pontos differenciával utaznának Abu Dhabiba és még minden teljesen nyitott lenne.

Szingapúrban Vettel sok pontot verhetett volna Hamiltonra, de a fordítottja történt


Természetesen egyéb oldalágak is vannak a történetben, ha ugyanis Vettel és Hamilton közé még legalább az egyik Red Bull, esetleg még Kimi Raikkönen is beékelődik (a rajtrács alapján ez könnyen elképzelhető lehetett volna), akkor akár mindössze öt egység is lehetne a távolság. És ez még mindig csak a szingapúri események könnyen elképzelhető, más forgatókönyve.

Suzukán is rengeteg múlott, ha Vettel akár csak egy harmadik helyet is szerez, az azzal járó tizenöt plusz pont is jelentősen változtatna a képen. De a motorhibák ellen tehetetlen a pilóta, a rajtbalesetet azonban elkerülhette volna. Az utólagos feltevések azonban nem mindig adnak tiszta képet, ugyanis ha szoros lett volna a pontállás, akkor Hamilton nagyobb valószínűséggel nem nyomja tövig a gázt az interlagosi időmérőn és nem megy a falnak. De ez már egy másik történet.

Az mindenesetre kijelenthető, hogy a rajongók számára mindenképpen izgalmasabb záró futamot hozott volna a száguldó cirkusz, ha Vettelnek még lenne esélye megkaparintani a címet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: