DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Mennyit gyorsult az F1 Interlagosban?

Az elmúlt években látott különös tendencia miatt nem lehetett készpénznek venni, hogy az új szabályok Interlagosban is minden korábbinál gyorsabbra emelik majd az F1-es tempót.

Amikor a Formula-1 vezetői és technikai szakemberei lefektették az új szabályrendszer alapjait, úgy kalkuláltak, hogy a köridők pályától függően nagyjából 4-5 másodpercet fognak javulni 2017 során a 2015-ös értékekhez viszonyítva. Ennek apropóján a szezonban mind a 20 alkalommal megnézzük, hogyan változott a hétvégi legjobb idő a pályákon az elmúlt évek során, mindenhol odáig visszamenve, amióta a jelenlegi vonalvezetést használja a mezőny.

mercedes-interlagos



Sao Paulo versenyhelyszíne révén kaptunk egy újabb olyan klasszikus pályát, amelyen az F1 korábbi leggyorsabb szezonjában, 2004-ben felállított időeredményeket adta át a múltnak a mezőny. Rubens Barrichello akkori Q1-es időmérős köre, az 1:09,822 azóta fennállt, most viszont a pálya rövidsége ellenére is kereken 1,5 másodpercet tudott ezen faragni a pole-t megszerző Valtteri Bottas, ami tekintélyes mértékű gyorsulást jelen. Érdekes módon eddig nem az előző két szezonban, hanem a hibrid éra leglassabb évében, 2014-ben került legközelebb az F1 a pályarekord megdöntéséhez.

Most pedig egyúttal a versenyben futott leggyorsabb kör rekordját is sikerült megjavítania Max Verstappennek, ami egy ilyen régóta a naptárban lévő pálya esetében igazi különlegesség, elvégre a sok helyen máig megdöntetlen időeredmények még a futamközi tankolás éveiben születtek.

A 2013-as szezon azért lóg ki ennyire a sorból az alábbi kimutatásban, mert abban az évben a pénteki és a szombati körözésnek egyetlen száraz pillanata sem volt, így a versenyen futott leggyorsabb kör számított a hétvége legerősebb próbálkozásának.

 

Az interlagosi pálya legjobb F1-es köridői 2000 és 2017 között: 

 19 bralaps

Gyorsulás 2015-höz képest: 2,960 másodperc

Ennyivel javult a korábbi körrekord: 1,500 másodperc

A korábbi körrekordnál gyorsabb pilóták száma: 11

Megdőlt körrekordok a szezonban: 18/19

 

A sorozat előző részei ide kattintva megtalálhatók

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: