DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Lauda félti a Liberty Mediától az F1-et

Éles hangnemű kritikát fogalmazott meg Niki Lauda az F1 vezetése felé. Úgy érzi, az amerikaiak félreértették a sportágat, így terveikkel egyenesen vakvágányra terelik azt.

Közel egy éve, hogy a Liberty Media uralma alá került a Formula-1. Óvatosan, kis léptékben kezdtek átalakításokba, ám ahogy egyre inkább kiismerték az F1 világát, úgy váltak elképzeléseik is egyre grandiózusabbá. Ez az egész folyamat az utóbbi hetekben tetőzött, amikor többek között az új motorszabályok és a költségvetési sapka ötlete is napvilágra került. A sportág erre egészen hevesen reagált, a Ferrari például rögtön kivonulással fenyegetőzött. Most Niki Lauda is megszólalt a témában.

lauda_2017



„Aggódom” – mondta Lauda az olasz Gazetto dello Sport újságának. „Az amerikai tulajdonosoknak időre volt szükségük, hogy megértsék az F1-et. Ez az idő azonban lassan lejár, és aggasztó következtetésekre jutottak. Az FIA, Chase Carey és Ross Brawn is azt állítják, hogy ki kell egyensúlyoznunk a mezőnyt, de ez az F1 DNS-ének a meghazudtolása. Bolondok vagyunk, ha azt gondoljuk, hogy a versenyt az teszi vonzóvá, ha minden hétvégén más nyer. Az F1 a versengésről szól, alapkőnek számít az autók fejlesztése és a pilóták bátorsága is. Ehelyett most büntetni akarjuk a legjobb csapatokat és csecsemőként védeni a pilótákat – például a halo bevezetésével.”

A háromszoros világbajnok röviden a 2021-től bevezetésre kerülő új motorszabályok témáját is érintette. Ez a terület nem tartozik aggodalmai közé. „Biztos vagyok benne, hogy kielégítő kompromisszumot fogunk találni" -mondta. Amit viszont még problémásnak talált a vezetésben, hogy nem látja tisztán, miként is emelnék át elképzeléseiket a gyakorlatba. „Vegyük például a költségvetési sapkát. Logikus és helyes is, de három éves terv szükséges ahhoz, hogy be tudjuk vezetni. Alkalmazottaink vannak, mit csináljunk velük? Egyszerűen csak elengedjük a kezüket és az utcára rakjuk őket? A Liberty Media eddig csak azt közölte, hogy be akarja vezetni, de nem magyarázták el, hogyan is nézne ki a gyakorlatban.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: