DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
F1

Hakkinen szerint Raikkönen még nem túl öreg

Egyre gyakrabban szegezik neki a kérdést Raikkönennek, meddig folytatja még a Formula-1-ben. Bár 38 évével már korelnök, világbajnok kollégája szerint ez nem jelenti, hogy mennie kellene.

Egy finn világbajnok dicsér egy másik finn világbajnokot. Mika Hakkinen kétszer is a csúcsra ért, 1998-ban és 1999-ben nem talált legyőzőre, míg a jégembert 2007-ben koronázták a sorozat királyává. Raikkönennek már nem ez az első évada, amikor az F1 legidősebb pilótája, a Williamsnél versenyző Lance Stroll például kereken húsz évvel fiatalabb a finnél.

A fiatalok egyre nagyobb kihívást jelentenek, az idő nem neki dolgozik, de ez egyelőre nem probléma Raikkönen számára, aki 2018-ra a világbajnoki cím megnyerését tűzte ki céljául. Bár utoljára négy és fél éve nyert futamot, a motivációja és a versenyzéshez való hozzáállása még mindig a régi.

Idén, hosszú idő után újra több ízben is közel került a futamgyőzelemhez, ez is azt mutatja, hogy még mindig felveszi a versenyt a nála jelentősen fiatalabb generációval is. Honfitársa, Mika Hakkinen is úgy véli, a Ferrari pilótája maradjon csak a Formula-1-ben, ameddig versenyképes és élvezi is.

Raikkönen még mindig versenyképes, már csak a győzelem hiányzik


„Valóban nem éppen a legfiatalabb, de még semmiképpen sem túl öreg. Már a negyvenhez közelít, mégis komoly fejtörést okoz a 18, 19 és húsz esztendős riválisoknak. Igaz, valószínűleg reggelente már úgy ébred, hogy valamije mindig fáj, ez nehéz lehet” – nyilatkozta nevetve Mika Hakkinen, aki meglehetősen korán, alig harminchárom évesen vonult vissza.

„Ha élvezi, hogy itt lehet és még mindig imádja az autóversenyzést, az nagyszerű. Az ember általában nem szereti hallani, ha az életkorával kapcsolatban faggatják. Kiminél az életkor nem gond még, az a fontos, hogy szeresse a munkáját” – tette hozzá a McLaren kétszeres világbajnoka.

Nem csak a húszéveseké a világ, csak az utóbbi évtizedekben több példa is van arra, hogy egy pilóta lehet még negyven közelében is versenyképes. Nelson Piquet 38 évesen bronzérmes lett a világbajnokságban egy Benettonnal, rá egy évre is futamot nyert még. Alain Prost és Nigel Mansell nagyon közel a negyvenhez világbajnoki címet szereztek, Damon Hill is elmúlt már 38 utolsó győzelme idején. Raikkönen és Alonso előtt a feladat, hogy több, mint négy éves sikertelenségüket jövőre megtörjék.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: