DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kihagyhatja a szezonzárót a Toro Rosso

Nem tudja elég gyorsan pótolni az elromlott alkatrészeket a Renault, így mostanra a Toro Rosso raktárai szinte üresen panganak. Akkora hiány van MGU-H-ból, hogy a szezonzárójuk is veszélybe került.

Az utóbbi néhány versenyhétvégén kétségkívül a Renault erőforrásai számítanak a legmegbízhatatlanabbnak. A ritkább levegőjű, így motorokra nagyobb terhet rovó Mexikói Nagydíjon a hat francia márkájú erőforrást használó autóból mindössze kettő tudott elevickélni a célvonalig. Ez a szerencsétlen sorozat a Brazil Nagydíjon sem akar megszakadni, már a pénteki napon kiderült, hogy rögtön három Renault-motoros gép is hátrasorolást kap: Daniel Ricciardo, Pierre Gasly és Brendon Hartley is büntetést fog elszenvedni.

hartley_elfustol

Brendon Hartley autója látványosan füstölt el a Brazil Nagydíj első szabadedzésén


A német Auto Motor und Sport szaklap beszámolója szerint a rendszeresen meghibásodó MGU-H egységek miatt annyira megcsappant a Renault készlete, hogy akár egyik partnerük idei szezonzárója is veszélybe kerülhet emiatt. „Úgy néz ki a Toro Rosso, mintha egy veteránautó alkatrésztárolója lenne” – festette le a szűkös helyzetet a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko. A Renault-főnök Cyril Abiteboul megerősítette, az alkatrészellátás valóban kritikus ponthoz érkezett. „Ezeknek az elemeknek nagyon hosszú az átfutási idejük. Nem lehet két hét alatt legyártani azokat.”

Hogy képesek lesznek-e átvészelni az utolsó két versenyt, az egyelőre kérdés. Ha a Renault idejében reagált, akkor már folyamatban van néhány olyan egység gyártása, amit a szezonzáró nagydíj előtt a Toro Rosso kézhez is kaphat, de az ellátás attól is nagyban függ, a Brazil Nagydíj leintéséig rákényszerülnek-e újabb alkatrészcserékre.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: