DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Toro Rosso közleményben vádolta meg a Renault-t

Úgy néz ki, új háború kezdődött a Formula-1-ben: a Renault-tól év végén különváló Toro Rossót annyira feldühítette a motorszállító egy nyilatkozata, hogy hírlevelet küldtek ki, melyben a műszaki hibákat a gyártó nyakába varrták, és még egy burkolt súlyos váddal is illették.

A német sajtóban látott napvilágot az a hír, mely szerint a sorozatos motorhibákat elszenvedő Toro Rosso kihagyni kényszerülhet az Abu Dhabi Nagydíjat: egyszerűen kifogynak az alkatrészekből, melyek pótlására már nincs elegendő idő a szezonzáróig. Ezt a Renault Sport ügyvezető igazgatója, Cyril Abiteboul egyik kijelentésére alapozták, melyben a szakember arra is kitért, hogy a Toro Rosso autójának sajátosságaiból fakadnak a gyakori meghibásodások. Ezen a faenzai kiscsapat annyira felkapta a vizet, hogy a Formula-1-ben példátlan módon sajtóközleményben rohanták le a Renault-t.

„Nagy meglepetésként érte a csapatot, hogy Cyril Abiteboul azt feltételezte a médiának, hogy a Toro Rosso elszenvedett motorhibái elsősorban csapathoz köthetők, és a motor STR12 karosszériában való működéséhez” – áll a közleményben. „Szeretnénk tisztázni, hogy valamennyi MGU-H-val és tengellyel történt meghibásodás, amely a Toro Rossót érte az utóbbi időszakban, nem a csapathoz vagy az erőforrás karosszériába integrálásához kapcsolható.”



A Toro Rosso kiemelte, hogy a 2017-es szezonban nem történt változás a motor beépítésében, az erőforrás-problémák viszont a nyári szünet után kezdődnek el, a velük járó rajtbüntetés pedig rengeteg ponttól megfosztotta az istállót. A csapat azt is elismerte, hogy valóban hiány van az elérhető erőforráselemekből, több alkalommal régebbi specifikációt kényszerülnek használni. „Az utolsó versenyen, Mexikóban hatból csak két (Renault-motoros) autó ért célba, rávilágítva a gyenge megbízhatóságra” – hangsúlyozták, hogy a problémák minden Renault-t használó gyártót érintenek.

A jövőre Hondára váltó gyártó egy burkolt, de nagyon erős váddal zárta a közleményt: „Nem szabad elfelejtenünk, hogy ők a Toro Rossóval harcolnak a jobb konstruktőri helyezésért. Ahogy Mr. Abiteboul is célzott rá, a szituáció talán nem véletlen egybeesés, de annyi biztos, hogy nem az STR autójához köthető” – fejeződik be a csapat által kiküldött hírlevél. A sorok közül az olvasható ki, hogy a Toro Rosso szerint a Renault, amely a konstruktőri világbajnokságban 5 ponttal marad el a hatodik Toro Rossótól, szándékosan szabotálja versenyeredményeiket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: