DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

„Elfogadhatatlan” a három autós rajtsor

Nemrég felmerült, hogy az arra alkalmas pályákon hamarosan három autó is felállhat egymás mellé egy sorba a rajtrácson, ám egy korábbi F1-es pilóta mereven ellenzi ezt az ötletet.

A Forma-1 hőskorában számtalanszor előfordult, hogy három autó indult el egymás mellől, azonban biztonsági okok miatt a sportág vezetői visszatértek a kétautós megoldáshoz. A megoldás azóta talán csak az Indy 500-at kivéve minden bajnokságban meghonosodott, azonban a Liberty Media nemrég felvetette, hogy a rajt izgalmainak fokozása érdekében visszatérhetnek a három autó/rajtsorhoz. Marc Surer korábbi F1-es pilóta azonban mereven ellenzi a változtatást.



„Ez biztonsági szempontból elfogadhatatlan számomra” - nyilatkozta a svájci a Sky.de hírportálnak. „Ha hárman együtt fordulnak el az első kanyarban, az csak balul sülhet el - mindig nagy tömeg alakul ki ott.” Surert az sem győzte meg, hogy negyven évvel ezelőtt javában voltak háromautós rajtsorok az F1-ben. „Akkoriban hosszabbak voltak a féktávok, és sokkal több időd volt a helyezkedésre.”

A Liberty Media eredeti terve az, hogy egymás után váltogatják a két-és háromautós sorokat, mely a jelenlegi tíz helyett csak nyolc sort jelentene a rajtrácson. Surer úgy véli, ha egy pilóta valamilyen okból kifolyólag nem tud elrajtolni a piros lámpák kialvásának pillanatában, az még az eddigieknél is balesetveszélyesebb helyzeteket teremthet.

„Ilyenkor mi fog történni?” - tette fel a kérdést a szakértő. „A hátulról érkező pilótáknak folyamatosan menekülési terveken kell gondolkozniuk, azon, hogy hogyan kerüljék el a hasonló helyzeteket. Bevezetik a halót, hogy biztonságosabbá tegyék a sportágat, aztán pedig ilyeneken gondolkoznak. Hihetetlen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: