DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Egyre közelebb a költségvetési sapka az F1-ben

Nem csak új motorok jöhetnek, hanem pénzügyi szempontból egészen más világ köszönhet az F1-re 2021-től: a sportág első embere szerint a csapatok egyetértenek a költségvetési sapka bevezetésével kapcsolatban.

November 7-én, kedden, a Stratégiai Csoport tagjainak genfi találkozóján a költségvetési sapka bevezetése volt a legfontosabb téma, Chase Carey, az F1 vezérigazgatója azonban úgy nyilatkozott a megbeszélésről, mint az egyszeri mesehős: mondott is valamit, meg nem is. „Nem akarom a nyilvánosság elé tárni az egész ügyet, annyit viszont elmondhatok, hogy valami elkezdődött. Persze ki kell dolgozni a részleteket, melyekben lehetnek nézeteltérések, de az a dolgunk, hogy mindenki számára elfogadható kompromisszum szülessen, melyre úgy tekinthetnek a csapatok, hogy igazságos, és egészségesebbé teszi a sportágat” - idézte a szakembert a Motorsport.



Az amerikai elmondta, a tervezet vonzóbbá teheti az F1-et a potenciális csatlakozók szemében, akiket jelenleg a hatalmas költségek, és a versenyképes csomag előállításának nehézsége tántorít el. „Az üzleti terv elsősorban a résztvevő csapatoknak kedvez majd, de mivel egészséges modellről van szó, elősegítheti újak csatlakozását. Amikor valaki kívülről szemléli a sportágat, és megnézi, hogy a topcsapatok mennyit költenek, az komoly visszatartó tényező. Ráadásul emiatt hat autó van egy szinten, a többiek pedig újabb csoportot képviselnek a hatalmas különbségek miatt.”

„Ha elősegíted a versengést, és olyan rendszerrel állsz elő, amely kiszámíthatóbbá teszi az üzletet, mint például a költségsapkák az Egyesült Államokban, ahol a résztvevőket önmaguktól kell megvédeni. Egy olyan struktúrára van szükség, amely megmutatja, hogyan költsd el jól a pénzed, nem pedig hogy mennyi költs. Ez a rajongók, a jelenlegi partnerek számára is jobb modell lenne, ahogyan az újonnan érkezők számára is érdekesebbé válna. Természetesen már kapcsolatba léptünk a szóba jöhető csatlakozókkal, és egyértelmű, hogy az F1 vonzereje egyedi, a vele való azonosulással előnyre tesznek szert, és ha a rajongók, valamint a résztvevők számára is jobbá tudjuk tenni, azzal mindannyian jól járnánk” - tette hozzá Carey, aki nemrég a Ferrari kritikáira is válaszolt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: