DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A Liberty válaszolt a Ferrari vádjaira

A Scuderia elnök-vezérigazgatója, Sergio Marchionne nemrég úgy vélekedett, hogy a januári hatalomátvétel után az új tulajdonos NASCAR-t akar csinálni az F1-ből - a sportág vezérigazgatója azonban mereven elzárkózik a vádtól.

A 2021-es motorszabályok nyilvánosságra kerülése után Sergio Marchionne nagy dérrel-dúrral azt nyilatkozta, hogy az egyes elemek egységessé tételével a Liberty Media NASCAR-t akar csinálni a Forma-1-ből, és ha ezt komolyan gondolják, akkor búcsút inthetnek a száguldó cirkusznak.

Chase Carey célja azonban nem az egy kaptafára készülő autók megalkotása, hanem a teljesítmények közelebb hozása egymáshoz. „Nem hinném, hogy másképp gondolkoznánk a Ferrarival - nem akarom kisebbíteni a NASCAR jelentőségét, de nem tervezzük, hogy NASCAR leszünk” - idézte a Motorsport az amerikait.



„Nem akarjuk egységesíteni az autókat, hogy húsz egyforma gép körözzön a pályákon, és csak a pilóta jelentse az egyetlen különbséget. A Forma-1 egyedi, egy versenyképes sportág csúcstechnológiával. Azt akarjuk, hogy a csapatok képesek legyenek egyedi autókat gyártani, egyedi motorokkal, egyedi külsővel. De sikert is szeretnénk elérni attól függően, ki milyen remek módon költi el a forrásait, megkötésekkel együtt, azzal szemben, hogy ki mennyit költ. És azok, akik technológiáikat jobbá tudják fejleszteni másokénál, sikert aratnak majd.”

Carey úgy véli, a Forma-1-nek szorosabb versengésre van szüksége, hiszen a rajongók különböző győzteseket szeretnének látni, ahol a csapatok hasznot húznak a szabályokból. „Azt akarjuk, hogy a csapatok harcoljanak a győzelemért, és hogy mindannyiuknak legyen esélye. Persze az erőviszonyok soha nem lesznek egyenlőek, és lesznek, akik előrébb tartanak, de azt szeretnénk elérni, hogy minden csapat érezze, hogy van esélye. A sportágak a váratlan dolgokra épülnek, és egy olyan sportot akarunk, ahol ez jelen van.”

„Ha valaki minden héten nyerni tud, a sport előbb utóbb megszenvedi azt. Versengésre és ismeretlenre van szükség, kellenek a remek befutók és a drámák. Azon vagyunk, hogy ezt megvalósítsuk. Ez több bevétellel jár, amely végső soron minden csapatnak kedvezhet majd. Elsődleges célunk, hogy a sportágat jobbá tegyük számunkra, és a csapatok számára” - tette hozzá az F1 első embere.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: