DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Átverés lehet a gyártók kritikája az új motorszabály felé

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner nem érti, hogy a három legnagyobb F1-es motorgyártó miért kérdőjelezte meg a 2021-től bevezetni kívánt formula egyes elemeit.

Miután a szabályalkotók bejelentették, milyenek lehetnek az F1-es erőforrások 2021-től, a Ferrari, a Mercedes és a Renault is egyaránt kritikával illették azokat. Christian Horner úgy gondolja, hogy a negatív vélemények csak álcát jelentenek, hiszen mindenki be volt vonva a tárgyalásokba, ezért kevés meglepetés érhette az említett gyártókat. „Én mindenről hallottam már korábban, legyen szó egyéni konzultációról, vagy a médiában terjedő hírekről” - nyilatkozta a brit a Motorsportnak.

„Úgy tűnik, hogy a találkozó után nyilvánosságra került sajtóközlemény elszomorított néhány gyártót - úgy tálalták az egészet, mintha megmásíthatatlan tényről lenne szó. Persze elkerülhetetlen, hogy ne legyen némi akadékoskodás, és szerintem egyértelmű, hogy a kereskedelmi oldalt összekötötték a technikaival. Szerintem puszta erőfitogtatásról van szó. Ez egyértelmű a Ferrari és a Mercedes esetében, hiszen néha nehéz meghatározni, melyik melyik, vagy hogy ki melyik csapatot irányítja, hiszen szövetségesek.”



Bár annak ellenére, hogy nem a saját terve vált valóra, Horner szerint a rajongók szeretni fogják az új motorszabályt. „Személyes véleményemből fakadóan a szívómotorokhoz való visszatérés lett volna a legjobb, nagy fordulatszámmal, remek hanggal. Viszont megértem, hogy egy arany középutat kellett találni. Nem hinném, hogy mindenkinek teljesültek a kívánságai, de szerintem a szabályokkal megteremtettük a lehetőségét az előrelépésnek. Ross (Brawn) irányításával először éreztem, hogy sikerült megfelelően kielemezni a helyzetet, mielőtt fejest ugrottunk volna a mély vízbe.”

„Néhány remek specialistára sikerült szert tenniük, akik elvégezték az elemzést, és abból, amit láttam, az tűnt ki, hogy logikus az egész. Szerintem végsoron a fogyasztó, azaz a rajongó fog jobb terméket kapni - jobb hangzás, kisebb teljesítménykülönbség, a sport-szempont az előzés gombbal. Nem látok semmi olyat, amely ne oldaná meg a jelenleg is tapasztalható problémákat” - folytatta Horner, hozzátéve, hogy a sportág vezetőinek keményen ki kell állniuk a szabályok mellett.

„Remélem, hogy a libertys srácok elég bátrak ahhoz, hogy keresztülvigyék azt, amit a kutatások bizonyítottak számukra. Az F1-nek megvan az a szokása, hogy a médiában intézik az ügyeket, ez mind része annak a show-nak és ármánykodásnak, amit F1-nek hívunk. Viszont meggyőző volt, ahogyan eddig kezelték a dolgokat: nincsen befordulás és titkolózás a megbeszéléseken, viszont nagyon-nagyon tiszták a céljaik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: