DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

A Red Bull a kétnapos hétvégék ellen

Egy jövőbeni tervezet szerint a Formula-1-es hétvégék kétnaposra csökkennének a pénteki szabadedzések teljes elhagyásával. Az ötlet nem aratott osztatlan sikert a paddockban.

A Red Bull istálló főnöke, Christian Horner egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy a pénteki napok kvázi elhagyása hasznos lenne a Formula-1 számára. Néhány év múlva ugyanis tovább emelnék a jelenleg is jelentős mennyiségű versenyek számát akár huszonegy fölé is, emiatt úgy próbálják a terheket csökkenteni, hogy három helyett két napon át gurulnak csak pályára a pilóták.

Igaz, hogy az ötlet még csak nagyon kezdeti stádiumban van, közel sem mindenki rajong az elképzelésért. Ezek egyike a Red Bullt irányító Christian Horner, aki szerint már így is túlfeszített a tempó az F1-es csapatok számára, nem szabadna még tovább növelni a nagydíjak számát.

„Egyértelmű, hogy a két napra csökkentés hátterében az áll, hogy minél több futamnak legyen hely. De ez így nem jó. Ha egy könyvnek túl sok fejezete van, egy idő után elveszítjük a fonalat” – nyilatkozta a csapatfőnök.

A Red Bull nem ért egyet a tervezettel


„Ráadásul úgy gondolom, óriási utazás lenne Mexikóba menni mindössze két nap miatt, vagy éppen Ausztráliába. Szerintem a pénteki napok remek lehetőséget jelentenek a versenyszervezőknek, hogy még több rajongót csábítsanak a sportágba” – tette hozzá Horner.

A Red Bull csapatfőnöke az eddig is nagyon korlátozott tesztelési lehetőségek miatt sem támogatja az ötletet. „Még több szerep hárulna a szimulációkra, amit utána a pályán alig van lehetőségünk kipróbálni élesben. Nem vagyok biztos abban, hogy ez a csapatok között nagy tetszést aratna” – zárta gondolatait Christian Horner.

Mivel hosszú évek óta rendkívül korlátozottak a tesztelési lehetőségek a Formula-1-ben, általában a pénteki szabadedzéseket használták az istállók arra, hogy egy-két új fejlesztést kipróbálhassanak élesben. Ez a lehetőség kétnapos hétvégékkel szinte teljesen megszűnne.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: