DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ilyen, amikor a csapattárs a fejünkre nő

Gyakran előfordul, hogy egy rutinos pilóta mellé szerződtetnek egy zöldfülű újoncot, aki aztán jobban teljesít a tapasztalt versenyzőnél is. Idén ez a Williamsnél és a Force Indiánál is megtörtént.

Igaz, a Felipe Massa – Lance Stroll páros esetében nagyfokú szerencse (a brazil részéről pedig szerencsétlenség) kellett ahhoz, hogy a rendkívül fiatal kanadai felülkerekedjen tizenegyszeres futamgyőztes csapattársán. Az indiai istállónál azonban Esteban Ocon saját erejéből nőtt a tapasztalt Sergio Perez fejére, amivel magát a mexikóit is meglepte.

Már a szezon első felében kifejezetten jól tartotta a tempót a fiatal francia, akinek pedig azok a pályák még teljesen újak voltak, Perez többnyire csak az időmérőkön nyújtott kevéssel jobb teljesítménye miatt végzett előrébb a versenyen is. A szoros rivalizálás több alkalommal is kisebb-nagyobb karambolokat eredményezett, amit az istálló természetesen nem nézett jó szemmel.

Ekkor a csapat megtiltotta, hogy pilótái egymás ellen küzdjenek. A rutinos mexikói pilóta elismerte, hogy őt magát is meglepte, hogy Esteban Ocon első teljes évében ilyen kiválóan versenyez majd. „Nem gondoltam volna, hogy már első (teljes) évadában ennyire jó eredményeket ér el. Még a nehezen vezethető autóval is képes volt gyorsan menni. Ez az egyik erőssége és ebben tanulnom kell tőle” – dicsérte csapattársát Perez.

Ocon egyre gyakrabban győzte le Perezt, már az időmérőkön is


„Mostanában az időmérőkön is rengeteget javult, de nekem jót tesz, ha egy csapattárs miatt feszegetnem kell a határokat, a mai F1-ben a saját istállótársad a legjobb értékmérő. Az előttünk levő három topcsapat még elérhetetlen” – tette hozzá a mexikói, aki mindössze kilenc ponttal tanyázik Ocon előtt, így az összetett hetedik helyért még kialakulhat egy jó kis csata.

Jo Ramirez, a McLaren korábbi híres szerelője egyetért honfitársával és egyben figyelmeztette is, hogy muszáj javulnia. „Ha Sergio nem nyomja egészen a határon, Esteban lesz az egyes számú pilóta” – így a tapasztalt szakember.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: