DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ecclestone: A költségvetési sapkát is kijátsszák

A Formula-1 korábbi mindenható ura teljes mértékben szkeptikus a jövőben bevezetendő költségvetési sapkával kapcsolatban. Szerinte a nagy csapatok úgyis trükköznek majd azzal is.

Bernie Ecclestone az utóbbi időszakban többször is negatívan nyilvánult meg a Formula-1-ről, vagy annak csapatairól, például a Ferrariról. A száguldó cirkuszban felmerült az ötlet, hogy felső határt szabnak az egyre inkább elszabaduló költségeknek, hogy ezzel segítsék a kisebb istálló felzárkózását, netán néhány új csapat belépését tegyék vonzóbbá.

A 87 éves brit üzletember januárban köszönt le posztjáról, helyét a Liberty Media csoport vette át, most ők irányítják az autósport legfelsőbb kategóriáját. Az FIA és az új tulajdonosok egyértelmű célja, hogy olcsóbbá tegyék az F1-et, ezzel is biztosítva a kevesebb pénzzel gazdálkodó istállók hosszabb távú életben maradását.

Ecclestone nem túl optimista a feltevés terén, a Brazil Nagydíj hétvégéje előtt a Reutersnek beszélt arról, hogy szerinte ez a világon semmi érdemleges változást nem hoz majd, a problémák megmaradnak. „A legtöbb ember velem ért egyet, szerintük, ha lenne költségvetési sapka, valószínűleg semmilyen mértékben sem segítene rajtuk a jelenlegi rendszerhez képest” – nyilatkozott a brit.

A nagyobb csapatok úgyis kijátsszák a rendszert?


„Akármilyen felső korlátot szabnak a Mercedesnek, a Ferrarinak, vagy a Red Bullnak, nemigen változik majd semmi. Akkor is ők végzik majd a legjobb munkát és úgyis megtalálják a módját, hogy a kellő pénzmennyiséget elköltsék. Ha a realitások talaján maradunk, a valóságban sosem történik majd meg a pénzek igazi korlátozása” – tette hozzá Ecclestone.

Egyébként sem történhetne vitáktól mentesen ennek bevezetése, ugyanis a komoly anyagi háttérrel megáldott istállók nyilván nem szeretnének több konkurenciát a középcsapatok felzárkózásával, a kisebb istállóknak azonban a puszta fennmaradásuk függhet egy alacsonyabb költségvetésre kötelezéstől.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: