DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

A Renault lemond az ötödik helyről

Év elejétől kezdve a francia gyártó a konstruktőri bajnokság ötödik pozícióját akarta megszerezni: tempó tekintetében jó úton is haladt efelé, az utóbbi hónapok megbízhatósága azonban ellehetetlenítette az álmokat.

A Force India matematikailag is bebiztosította a konstruktőri világbajnokság negyedik pozícióját, az ötödik helyezés sorsa azonban még nyitott: a Williamst elméletileg a Toro Rosso, Renault és Haas is befoghatja. Közülük tempó alapján a francia csapat indulhatna a legjobb reményekkel, a Renault-erőforrás megbízhatósága azonban az utóbbi nagydíjakon pocséknak bizonyult.

„Az év elején a konstruktőri bajnokság ötödik helyét jelöltük ki célunkként. Habár matematikailag ennek megszerzése továbbra is lehetséges, roppant feladat lenne a nullázott verseny után” – idézi a crash.net Cyril Abiteboult, a Renault Sport ügyvezető igazgatóját.



„Mexikó kiemelte a teljesítményünk potenciálját. Sajnálatos módon mindkét autó kiesett, ám mindkettő elérte a Q3-at, és a rajtrács hetedik és nyolcadik helyére sorakoztak fel. Az első kör végén még negyedik és ötödik pozícióban álltunk, a pontok egyértelműen elérhetők lettek volna. Két nagydíj van hátra: mindent meg fogunk tenni, hogy hatodikak legyünk, amikor a hétvége befejeződött” – jelölt ki új célt Abiteboul.

A Mexikói Nagydíj igazi katasztrófa volt a gyártó számára: a futamgyőztes Max Verstappen mellett minden Renault-motoros autó kiesett, ötből négy motorhiba miatt. Ilyen teljesítménnyel szinte lehetetlen kihívásnak tűnik utolérni a 28 ponttal jobban álló Williamst. Beszédes az is, hogy a nyári szünet óta a Renault mindössze három pontszerző helyet ért el, míg a Williams az összes futamon pontot szerzett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: