DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Stewart: Jó sportember nem számít lovagi címre

Sir Jackie Stewart szerint a lovaggá ütéshez sokkal többet kell tenni, mint a sportban sikeresnek lenni és egyetlen sportember számára sem lehet elvárás a lovagi cím, így Lewis Hamiltonnak sem.

Az immáron négyszeres világbajnok brit pilóta ugyanis egy interjúban eljátszott a gondolattal, hogy milyen lenne, ha lovaggá ütnék őt és szerinte már bőven tett is annyit, hogy ez benne legyen a pakliban. Hamilton használná is a „Sir” előtagot a neve előtt, ha úgy alakulna a sorsa.

A Formula-1 egyik lovagja, Sir Jackie Stewart nem osztja Hamilton gondolatmenetét. „Nem hinném, hogy bárki is elvárhat egy ilyen kitüntetést attól, hogy megnyert néhány sporteseményt. Ez sokkal mélyebb dolog, bizonyára Lewis sem így gondolja, hiszen jó sportember” – nyilatkozta Stewart a Daily Mail lapnak.

Stewart szerint a lovaggá ütés nem lehet elvárás


1973-ban vonult vissza a skót versenyző, három világbajnoki címmel a zsebében, de azóta is folyamatosan az F1 körül tevékenykedik, különösen a biztonság javítása érdekében. 2001-ben kapta meg a lovagi címet II. Erzsébet királynőtől. „Őfelsége, a királynő a legnagyszerűbb hölgy, akivel valaha is találkoztam. Igazából nem éreztem, hogy rászolgáltam volna, hogy lovaggá üssenek, nagyon remélem, hogy Lewis ugyanígy érez. Ha mégis megtörténik, annak meglepetésnek kell lennie és óriási örömöt okoznia” – tette hozzá a háromszoros bajnok skót.

„Lewis óriási sikereket ért el, de nem csak magának köszönheti. Például Ron Dennist (a McLaren korábbi csapatfőnökét) sem ütötték lovaggá, pedig nélküle Lewis sem lenne. Stirling Moss a visszavonulása után 40 évvel kapta meg, Graham Hill és Jim Clark pedig egyáltalán nem. Hamilton megérdemelten lett négyszeres bajnok, de nem látok okot arra, miért ne szállhatna eredményesen harcba Fangio vagy éppen Schumacher rekordjainak megdöntéséért” – tekintett előre Stewart.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: