DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

„Sületlenség” - kigúnyolják Ecclestone-t az F1 vezetői

A Formula-1 éléről tavaly év végén eltávolított Bernie Ecclestone tekintélyét kiválóan jelzi, hogy egy olasz lapnak adott kósza kijelentése még ma is képes felkavarni a paddock állóvizét. A csapatok viszont már nem veszik őt komolyan.

Az elmúlt napokban került nyilvánosságra a 87 éves üzletember La Repubblica számára adott interjúja, amelyben arról beszélt, hogy tudomása szerint a Mercedes titokban maga osztott meg a motorfejlesztésre vonatkozó részleteket a Ferrarival, mindezt pedig annak érdekében, hogy az olaszok idénre keményebb kihívókká váljanak, így még értékesebbé téve a stuttgarti márka számára a sikert. Az F1 vezéralakjai közül először Christian Horner mondta el véleményét erről a szerinte alaptalan feltételezésről, most pedig egyre cinikusabb hangvételben megszólaltak a többiek is.

csapatvezetők



A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff méltatja Ecclestone vitagerjesztési képességeit, ugyanakkor komolytalan feltételezésre ő is csak komolytalan válasszal reagált. „Ő az egyetlen, aki képes arra, hogy a világ másik feléről eldob egy kézigránátot, és az pont az F1-es paddockban robban fel. Ez nagyon jó! Fantasztikusak ezek a sztorik, egy kicsit hiányoltam is már őket. Hiányoltam a kézigránátokat, a titkos találkozókat, a krízishelyzeteket, meg ezt az egész ’oszd meg és uralkodj’ politikát. Ez is egy remek sztori!”

Az ügy másik érintettje, a Ferrari részéről maga az elnök, Sergio Marchionne szólalt meg, ő pedig még kevésbé válogatta meg a szavait a Motorsportnak nyilatkozva. „Szerintem pontosan ezt nevezik tökéletes sületlenségnek. Bernie inkább hálás lehetne a Ferrarinak, amiért ott voltunk mellette, és segítettünk gyümölcsöző vállalkozássá tenni a sportot, amiből aztán ő nyerte a legtöbbet. Isten áldja meg. Nagyon szeretem Bernie-t, de a Ferrari legalább ugyanannyit tett [az F1-ért], mint ő.”

Cyril Abiteboul a Renault, Eric Boullier pedig a McLaren-Honda részéről mondták el, ők is elképzelhetetlennek tartják, hogy két riválisuk összedolgozott volna.

„Már korábban is spekuláltak erről, szóval nem új a téma, de nem hiszem, hogy bármi alapja is lenne” - mondta a Renault vezetője. „Nehéz elképzelni, hogy a Mercedes ilyet tenne, és a mai világban egyébként is nehéz titkot tartani. Amikor szóba került a Mercedes és a Honda esetleges együttműködése, az pár nap alatt elterjedt a paddockban, szóval ha ez most tényleg igaz lenne, akkor nagyon jó titoktartók.”

Boullier szerint pedig egyszerűen csak félrefordításról lehet szó: „Nem kommentálhatok egy olaszról átfordított Bernie-interjút. Ha ezt mondta, akkor is ez csak az ő véleménye. De szerintem csak arra a jelenségre gondolt, ami minden csapatot érint, amikor egy másik istállótól sikerül megszerezniük egy mérnököt. Mindannyian hallottunk róla, hogy pár éve néhány Mercedes-mérnök átigazolt a Ferrarihoz. Szerintem csak erről beszélt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: