DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hamilton: Miért nem füvesek a bukóterek?

Verstappent megbüntették Austinban, mert úgy előzte meg Raikkönent, hogy négy kerékkel elhagyta a pályát. Hamilton szerint egyszerű a megoldás: füvet kell telepíteni a pálya mellé.

Az újabb F1-es pályákra jellemző leginkább, hogy a régimódi füves vagy sóderágyas bukóterek helyett aszfaltra megy ki az ember, ha kiszélesít egy-egy kanyart. Lewis Hamilton  úgy véli, vissza kellene hozni a jól bevált füves szakaszokat, és akkor nem történne olyan Verstappenéhez hasonló incidens és megrovás.

Az eset megosztotta az emberek véleményét, Hamilton szerint viszont Verstappen szabálytalan volt, és az ilyenek elkerülése végett a fentebb említett ötletével állt elő: „Kiment a pályáról. Ez a probléma a mai pályákkal: nem tudom, ki hozta ezt a döntést, hogy mindenhová leaszfaltozott bukóteret tegyenek. Miért nem fű van ott? Ha az lenne, nem ment volna ki Max sem a pályáról.”

 hamilton-a-fuves-bukoterekrol-2017



„Nem tudom, miért vannak ilyen hibák ezeken a helyszíneken. Különösen a fiatalabb versenyzőkre jellemző, hogy ki is használják ezeket. Tisztán a vonalon kívül volt, és oda nem mehet az ember” - folytatta Hamilton a problémával.

A háromszoros világbajnok elmondta, újra és újra előkerül a megbeszéléseken a téma: „A versenyzői üléseken mindig előjön ez a téma, és mi mondjuk is, hogy itt és itt előnyt szerezhetünk. Mindig vitázunk Charlie-val (Whiting), mert ő azt mondja: 'Nem hiszem, hogy itt előnybe kerülhetnétek.' Mi pedig azt feleljük: 'De igen, ez pont olyan szakasz'.”

„Jó munkát végez az FIA, de a helyükben az új pályákat én nem bukóterekkel építeném meg. Imádtam, amikor fű volt a pálya szélén, mert árat kellett fizetnie az embernek, ha kiszélesített egy-egy kanyart, akár a füvön, akár a sóderben is találhatta magát. Most már alig van ilyen” - zárta gondolatait a témáról Hamilton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: