DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Brawn: Félre kell tenni az „érzelemmentes” motorokat

Az FIA és az F1 vezetői hamarosan nyilvánosságra hozzák az újgenerációs erőforrások paramétereit, Ross Brawn számára pedig egyértelmű, hogy milyen szegmensben kell változnia a motoroknak.

Már csak három verseny van hátra az idei Forma-1-es szezonból, a fókusz azonban egyre gyakrabban a jövőre tolódik: egy hét múlva kiderül, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség és a sportág irányítói milyen erőforrások bevezetésére készülnek 2021-től. „Még dolgozunk rajta, de a prioritások nagyon különbözőek” - idézte Ross Brawnt, az F1 szakmai ügyvezetőjét a Motorsport-Total.

„Ott van a fenntarthatóság, az igazságosság a versenyben, valamint a rajongói érdeklődés - ezek azok a szempontok, melyek nem igazán valósultak meg a jelenlegi formulánál. A lenyűgöző mérnöki munka ellenére ezek a motorok érzelemmentesek, ezért bizonyos szempontból vissza kell térnünk a régebbi időkhöz.”



Persze az új erőforrások nem csak a drukkereket hozzák majd lázba, hanem sokkal költséghatékonyabbak is lesznek. „Jelenleg nagyszerű technikai mestermunkákat használunk, de a költségei az egekben járnak. Azok számára rendben van, akik saját gyári csapatot irányítanak, az ügyfélgárdáknak, akik ellenfelek is egyben, azonban túl drága.”

„Egy mostani erőforrás ára nagyjából a kétszerese az előzőnek. Egyáltalán nem volt átgondolva a szabály, mielőtt bevezették volna, egyszerűen azért léptették életbe, hogy nagyobb relevanciája legyen - a kereskedelmi vonulatát nem igazán vették figyelembe.”

A szakember hozzátette, nem akarják ismét elkövetni ezt a hibát. „Ez is része a fenntarthatóságnak. Biztosítani akarjuk, hogy a nagyobb kiadás nem jár teljesítményelőnnyel, a Ferrari, a Mercedes és a Renault motorjainak el kell térniük egymástól, a teljesítménykülönbségnek azonban az irányításunk alatt kell maradnia - arra van szükség, hogy ne érje meg újabb és újabb milliókat áldozni a fejlesztésre.”

Ross Brawn nemrég a nagycsapatok pénzügyi helyzetét is górcső alá vette, ahogyan előirányozta, hogy a jövőben törölhetik a pénteki szabadedzéseket a hétvégékről.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: