DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ők voltak az USA Nagydíj győztesei és vesztesei

A remek csatákat hozó austini F1-es futam végén volt, aki többé, volt aki kevésbé örülhetett, de olyan is akadt, akinek semmi oka nem volt a mosolygásra a szezon 17. versenyét követően.

GYŐZTESEK

Lewis Hamilton

A brit pilóta a nyári szünet óta csak hét pontot veszített, hatból versenyt megnyert, míg előtte 11 hétvége alatt jött össze négy diadal neki. A Mercedes pilóta 66 pontos előnyével immár valóban csak karnyújtásnyira került ahhoz, hogy megszerezze negyedik világbajnoki címét - ehhez Mexikóban elég csak az ötödik helyen végeznie. Persze nem illik feltételezni, hogy így szeretné ünnepelni újabb titulusát.

Mercedes

A brackley-i alakulat kétszeresen is győztes lett vasárnap: egyrészt megnyerte a versenyt Lewis Hamilton révén, másrészt zsinórban negyedik alkalommal hódították el a konstruktőrök koronáját, minden eddiginél ádázabb csatában.



A rajongók

A szervezők minden idei futamnál jobban kiszolgálták a közönséget: számtalan sztár tette tiszteletét Austinban, Michael Buffer bokszmeccsekről ismert stílusával konferálta fel a versenyzőket nem sokkal a rajt előtt, Usain Bolt indította el a mezőnyt és készített profi interjúkat a leintés után, az USA 42. elnöke, Bill Clinton pedig nagy örömmel járta végig a csapatokat, majd egy trófeát is átadott a pódiumon. Mindezt egy zseniális, rengeteg kisebb-nagyobb csatával megspékelt verseny fejelte meg - a Verstappen-esettől eltekintve a rajongók csak nyertek a futammal.

Carlos Sainz

A spanyol pilóta pillanatok alatt otthonra lelt új csapatában, mi több, remek teljesítményét hibátlan versenyzéssel spékelte meg: hetedik helyről indulhatott Max Verstappen büntetése miatt, és ott is ért célba - Giancarlo Fisichella és a 2005-ös Ausztrál Nagydíj óta első olyan versenyzőként, aki pontot szerzett Renault-s debütálása alkalmával.

VESZTESEK

Sebastian Vettel

A német versenyző Monza óta nem állhatott a dobogóra, ezért három versennyel a vége előtt egy hajszálra van attól, hogy elveszítse az ide vb-csatát. Bár Austinban mindent kihozott Ferrarijából, amit csak lehetett, ez mindössze a második helyre lett elég azt követően, hogy néhány körig még vezetett is a verseny elején. Ha Mexikóban lemarad a dobogó felső két fokáról, matematikailag is búcsút inthet a bajnoki címnek, persze esélyei életben tartásához az is kell, hogy Lewis Hamilton minél hátrébb végezzen az eredménylistán.

Max Verstappen

16.-ról a harmadik helyre felzárkózni klasszis teljesítmény, de ha a pihenőszobában tudod meg, hogy hátrasoroltak, nem sok pozitív emléked maradhat a futamról. Így érezhetett a holland is, a szabály azonban szabály - még ha sokak számára nehéz ezt elfogadni.

Kimi Raikkönen

A finn sokáig második helyen állt, a vb-csata azonban közbe szólt: nem csak el kellett engednie csapattársát, de az utolsó körben Max Verstappen is megelőzte - tőle szokatlan módon heves káromkodással fejezte ki maga iránti ellenérzéseit a csapatrádióban.

Valtteri Bottas

Amíg csapattársa, Lewis Hamilton a győzelembe viharzott, és megőrizte abroncsait a leintésig, a finn lágy szettjét felőrölték a csaták, így messze az éllovasok mögött zárt az ötödik pozícióban. Ennél több kell, ha valóban ő is a világbajnoki címért szeretne harcolni a közeljövőben

Daniel Ricciardo

A végeredményt látva az ausztrál a dobogóért is harcban lehetett volna, ám a 16. körben egy technikai hiba megálljt parancsolt Red Bulljának. A nyári szünet óta Monza kivételével mindig dobogón záró ausztrálnak és csapatának nem szabad több ilyen hibát megengednie, mert veszélybe kerülhet negyedik helye az összetettben.

A Formula1.com összeállítása alapján.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: