DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Lauda: Nevetséges Verstappen büntetése

Max Verstappen az utolsó körben előzte meg Kimi Raikkönent, de úgy, hogy négy kerékkel elhagyta a pályát a manőver közben. A bírák megbüntették, Lauda szerint pedig ésszerűtlen ez a döntés.

A fiatal holland közvetlenül az USA Nagydíj díjátadó ünnepsége előtt tudta meg, hogy mégsem a harmadik helyen végzett a büntetése miatt. A dobogóra így Hamilton és Vettel mellé Raikkönen állhatott fel, Verstappent pedig csak negyedikként értékelték.

Niki Lauda nem ért egyet a versenybírákkal: „Nevetségesnek tartom, és ezekkel a döntésekkel nem teszünk jót a sportnak.”

A Mercedes résztulajdonosa elmondta, év elején tisztázták, mit kell büntetni és mit nem: „Beszéltünk a versenybírákkal, hogy még a futam alatt dönteni kellene néhány szituációban. Ne úgy fejeződjön be egy verseny, hogy valami még 'vizsgálat alatt van'. Ezért tettünk panaszt. Ott voltak a versenybírák, Jean Todt, Charlie Whiting és mi is, és megállapodtunk: ha egy helyzet nem veszélyes, nem fognak beavatkozni.”

 lauda-verstappen-bunteteserol-2017



Az osztrákok háromszoros bajnoka nem tartja ésszerűnek a mostani büntetést: „Itt nem kellett volna beavatkozni, ez egy teljesen normális előzés volt. Charlie mindig azzal érvel, hogy a fehér vonalakat nem lehet átlépni. Miért ne lehetne, ha ez fizikailag lehetséges? Építsenek oda egy falat akkor.”

„Amíg egy normális pályáról van szó, az ember használhatja. A fehér vonal nem a határ, és ebben is megállapodtunk tavaly. Most pedig meghozzák ezt a döntést. Ez nincsen jól így” - zárta nyilatkozatát élesen a mostani esetről Lauda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: