DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Brawn: A nagycsapatok azt akarják, hogy mentsük meg őket maguktól

A sportág szakmai ügyvezetője bevallotta, hogy nem csak a kiscsapatok panaszkodnak az elszabaduló költségek miatt, hanem a mezőny élén trónoló, százmilliókat költő alakulatok is.

A következő években egészen biztosan fel fognak erősödni a pénzügyi szempontból kiegyenlítettebb Forma-1-et követelő hangok, melyek leginkább a kisebb csapatoktól érkeztek az elmúlt hetekben-hónapokban. Ross Brawn, aki azon dolgozik, hogy mindenki számára igazságos legyen a sportág, úgy véli, hogy nem csak a mezőny végén probléma az anyagiak elszabadulása. „Ha vesszük a Mercedest, a sportág jelenlegi legdominánsabb csapatát, nekik vannak a legnagyobb forrásaik a Forma-1-ben” - idézte az F1i.com a sportág szakmai ügyvezető igazgatóját.

„Nagyjából fél milliárd dollárt költenek el a Forma-1-re évente, hogy elérjék azokat az eredményeket a pályán, melyeket sikerült nekik, ez pedig fantasztikus teljesítmény. A probléma ott van, hogy négy másodperccel gyorsabbak a mezőny végén lévő autóknál, amely nem tesz jót az üzletnek, és nem is fenntartható. Amikor nyernek, a költségek egyre magasabbak lesznek, és uralmuk ideje alatt folyamatosan többet költenek, hogy megmaradjanak ebben a pozícióban. Amikor a dominancia megszűnik, a költségvetés nevetségessé válik, hiszen már nem annyira sikeresek, mégis rengeteg pénzt áldoznak a csapatra.”



Brawn hozzátette, hogy a helyzet olyannyira tarthatatlan, hogy az élgárdák a sportág új vezetésére támaszkodnak a negatív pénzügyi spirál elkerülése végett. „Azok a csapatok, különösen az igazgatótanácsaik, odajöttek hozzánk, és azt mondták ’kérünk, mentsetek meg minket magunktól, mert gúzsba vagyunk kötve a sikereket illetően. Szabályozó jogosultságot akarunk, irányítani szeretnénk, hogy mit lehet tennünk, és mit nem, annak érdekében, hogy fenntarthatóbbá váljon az üzletünk. Hogy sikerüljön leszorítani a költségeket, még akkor is, amikor nem nyerünk.’”

„Ha például a Mercedes mindig győzni akar, vagy az első háromban harcolni, akkor nagyobb mértékű fenntarthatóságot jelent, ha elfogadják visszafogott versenyképességet. Egy rossz körforgás részei jelenleg, és dominálniuk kell, hogy érvényt szerezzenek a hatalmas költségvetésnek - ezért kiutat keresnek ebből.”

Brawn szerint a megoldást egyedül a költségvetési sapka jelenti: „Minden csapattal együtt dolgozunk valamilyen megkötés eléréséért, szerintem ez a jövő útja” - vélekedett a szakember, hozzátéve: „Meg kell határoznunk, hogy ebbe mi tartozhat bele, amellyel fenntarthatóbbá tehetjük a Forma-1-et. A másik fontos dolog, hogy ezzel mindenki versenyképesebbé válik, hiszen a nagyok és a kicsik által elköltött összegek jóval közelebb lesznek egymáshoz.”

Bob Bell, a Renault szakembere nemrég úgy fogalmazott, olcsóbban is lehetne nyerni az F1-ben a Mercedesnél.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: