DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamilton, Clinton és Bolt volt a pódium sztárja

A futamon kimaradt a legnagyobb csatákból, az austini dobogón azonban Lewis Hamilton ellopta a show-t. Vettel a Mercedes tempójával indokolta második helyét, Raikkönen pedig váratlanul végzett mégis dobogón. Így nyilatkozott a legjobb három.

Az USA Nagydíj felvezetéséhez hasonlóan a dobogós ceremóniára sem a kisszerűség volt jellemző. A győztes trófeát Bill Clinton adta át, aki a dobogó legfelső fokán külön fényképezkedett a futamgyőztes Lewis Hamiltonnal, a dobogós interjúkat pedig a brit cimborája, a rövidtávfutó Usain Bolt készítette el. A jamaikai szintén beállt néhány fotóra Hamiltonnal, valamint egy pár cipőt ajándékozott neki.

„2012 óta ez a közönség egyre gyarapszik, ráadásul ma még a nap is kisütött. Imádom ezt a pályát, szerintem mostanra ez lett a kedvencem!” – mondta a pódiumon Hamilton, aki az Austinban rendezett hat nagydíjon ötödik futamgyőzelmét szerezte. „Nagyon szeretem a ritmusát, kanyarokat, a szél is megfelelő irányba fújt, ami jó alapot biztosított. És persze gratulálok a csapatnak, itt és a gyárban is. Ők a legjobb csapat idén.”



„Szerénynek kell lennem, mert ez egy álommunka, nagyon sokan szeretnének F1-es autót vezetni” – tette hozzá, miután arról ejtett pár szót, milyen elképesztő érzés a dobogó tetején a futás legendájával, Bolttal beszélgetni. A negyedik világbajnoki címe kapujában levő versenyző hozzátette: „Egészen elképesztő év volt idáig, nagyon élveztem az autó vezetését. Három verseny van még hátra, még hármat nyerhetünk meg.”

„A rajtom jól sikerült, átvettem a vezetést, de aztán elég gyorsan rájöttünk, hogy nem tudjuk tartani a tempóját. Gratulálnunk kell neki” – nyilatkozott a pódiumon Vettel, aki az első körökben vezetett, végül azonban a második pozícióért is meg kellett izzadnia. „Utána a senki földjén autóztam, majd az első kiállás után újra szoros lett, de aztán megint beragadtam. A vége felé úgy döntöttünk, felrakunk egy új szett gumit, így pedig jóval izgalmasabb volt, főleg az utolsó pár kör. Összességében azonban nem erre az eredményre számítottunk. Nem titok: egyszerűen gyorsabb volt a Mercedes, kénytelenek vagyunk beismerni, hogy nem tudtuk tartani a tempójukat.”

Kimi Raikkönen dobogós helyezése külön történet: a használt lágy gumikon lassan haladó finnt az utolsó körben előzte meg Max Verstappen. A holland ment a dobogós szobába, azonban utólag öt másodpercet adtak idejéhez, amiért levágta a kanyart a finn elleni manőverénél. Így végül mindkét Ferrari dobogóra állt.

„Az elején elég csalódott voltam, mikor azt gondoltam, hogy negyedik lettem. Úgy tűnik, történt valami Maxszel... Az autóm jól működött az egész futamon, csak vigyáznom kellett a gumikra a végén. Ezt leszámítva azonban az autó kiváló volt” – mondta a finn pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: