DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Átneveznék a halót, mert nem illik az F1-hez

Felmerült annak lehetősége, hogy a jövő évi hivatalos debütálása előtt új nevet adnak a Formula-1 sokat vitatott biztonsági fejvédőjének, hiszen a „glória” megszólítás nem passzol ahhoz a hősies képhez, amit a sport mutatni szeretne.

2018-tól az FIA a Formula-1-ben és a Formula-2-ben is kötelezővé tette a pilóták feje köré épített, háromágú elemet, amely azért felel majd, hogy elhárítsa a sisak felé repülő alkatrészeket és tárgyakat, csökkentve ezzel a versenyző sérülésének veszélyét. Bár azt alig vitatja valaki, hogy esztétikailag nehezen befogadható ez az újítás, az FIA egy komoly tanulmány bemutatásával már prezentálta, hogy elsöprő többségben vannak a használat előnyei a hátrányaival szemben.

halo



A halo tehát jön, viszont lehet, hogy jövőre már nem ez lesz a neve. A Motorsport értesülései szerint ugyanis a csapatvezetők, az FIA és a FOM tagjai között felmerült, hogy a halo, ami magyarul glóriát jelent, nem a legmegfelelőbb névválasztás a világ egyik legveszélyesebb sportja számára.

A lap egy meg nem nevezett F1-ez vezetőt idéz: „Gladiátorok sportja kellene, hogy legyünk, erre itt van ez az elem egy ilyen angyali névvel. Felmerült már néhány lehetőség, talán valami olyasmi lesz, hogy biztonsági ketrec [safety cage].”

A Stratégiai Csoport következő ülését november 7-én tartják, ott kerül majd napirendre az ügy, és elképzelhető, hogy ezt követően már új néven kell szólítanunk a fejvédőt. Maga az elem viszont marad, még ha az esztétikai hátrányokat elismerő FIA nyitott is arra, hogy néhány év múlva másféle dizájnra váltsanak, ha sikerül előállni egy legalább ugyanilyen hatékony megoldással a pilótafülke védelmére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: